Διαισθητική μαγειρική: Καιρός να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας και να μαγειρέψετε!


Οι άνθρωποι συχνά προσκολλώνται σε συνταγές από φόβο μήπως κάνουν κάτι μη βρώσιμο. Πρέπει πραγματικά να προσπαθήσετε πολύ σκληρά για να το κάνετε αυτό. Η μεγαλύτερη πρόκληση στο να μάθετε να μαγειρεύετε διαισθητικά είναι να ξεπεράσετε αυτή την ανασφάλεια και να τολμήσετε να κάνετε αυτό που θέλετε. Δοκιμάστε μια μικρή αλλαγή στο επόμενο γεύμα σας και μετά ένα μεγαλύτερο. 9 φορές στις 10 μάλλον θα βγει πολύ καλό. Αφήστε να σας καθοδηγήσει το περιεχόμενο του ψυγείου σας και να κάνετε αντίστροφη μηχανική ενός γεύματος από εκεί. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα καταλήξετε με μισοχρησιμοποιημένα συστατικά ή πιθανότητες και άκρα που θα πεταχτούν. Η σκέψη με όρους “κόσμων γεύσεων” – βότανα, μπαχαρικά και συστατικά που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε “τυπικά γαλλικά”, ας πούμε, ή “τυπικά ταϊλανδέζικα” – μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο πιάτο ή συμπληρωματικό ζεύγος. Προσθέστε ρίγανη στις ντομάτες και είναι πιθανό να δεσμευτείτε για την Ιταλία. Ο κουρκουμάς ή το κύμινο μπορεί να προτείνουν ένα ινδικό κάρυ.

Απλοποιήστε τα βήματα, όχι τα συστατικά

Πολλές συνταγές ακολουθούν παρόμοια διαδικασία. Αν κάνετε ένα βήμα πίσω και αρχίσετε να ψάχνετε για τα μοτίβα, μπορείτε να δείτε ποιο βήμα ταιριάζει πού – τότε γίνεται πιο εύκολο να τα αλλάξετε, να τα αλλάξετε ή να τα αφήσετε έξω. Ακολουθήστε μια μέθοδο τριών βημάτων με:

  • βάση (κρεμμύδι, σκόρδο, άλλα αρωματικά λαχανικά και μπαχαρικά, μαγειρεμένα σε κάποιο είδος λίπους),
  • σώμα (φρέσκα προϊόντα και πρωτεΐνη, συχνά υγρά)
  • και κορυφή (βότανα και αρώματα).

Με προσαρμογές στον χρόνο, τη θερμοκρασία και τις ποσότητες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζεστή κατσαρόλα ή σοτάρισμα, στιφάδο ή σούπα, σάλτσα ή τηγανητό. Ακόμη και ένα traybake συνδυάζει το βήμα βάσης και σώματος. Ομοίως, στο άρωμα του κτιρίου, θα μπορούσατε να σκεφτείτε ως προς το φόντο, το προσκήνιο και τον τόνο, με κάθε στρώμα να συμπληρώνει ή να έρχεται σε αντίθεση με το προηγούμενο.

Ξυπνήστε τις αισθήσεις σας

Πολλοί από εμάς έχουμε αποσπαστεί από την αισθητηριακή μας εμπειρία του φαγητού. Μοιράστε ένα βάζο με πασάτα ή μια κονσέρβα με ντομάτες και μετά προσθέστε σε καθένα με τη σειρά λίγο αλάτι, πολύ αλάτι, ελαιόλαδο, ζάχαρη, νιφάδες τσίλι, ξύδι βαλσάμικο, μπαχαρικά ή μυρωδικά. (Κρατήστε ένα απλό, ως τον «έλεγχο».) Ανακατέψτε, δοκιμάστε και αξιολογήστε την απάντησή σας – μπορεί να εκπλαγείτε από τη διαφορά που κάνουν ακόμη και μικρές ποσότητες. Είναι τόσο αποτελεσματικό γιατί συνήθως δεν δίνουμε τόση σημασία.

Κάποιες αλλαγές μπορεί να μην είναι προσεγμένες. Το λάχανο μπορεί να είναι πολύ παχύ και ινώδες για να χρησιμοποιηθεί για το σπανάκι, για παράδειγμα. Αλλά συχνά υπάρχει περισσότερος χώρος για ευελιξία από ό,τι νομίζετε. Αν δεν έχετε μαύρη σοκολάτα για το τσίλι, η σάλτσα Worcestershire θα λειτουργήσει ή κακάο σε σκόνη, ή ακόμα και το τελευταίο κατάλοιπο καφέ από την κούπα σας. Μπορεί να μην έχει ακριβώς τη γεύση του όπως σκόπευε ο προγραμματιστής της συνταγής – αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι κακό. Οι πιθανότητες είναι ότι όταν μαγειρεύετε μια συνταγή δύο φορές με τα ίδια ακριβώς υλικά, θα έχει λίγο διαφορετική γεύση ούτως ή άλλως.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ