Άντονι Αλμπανέζι: Ποιος είναι ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός – Κατά των lockdown και της Βασίλισσας


Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα με αρχηγό του τον Αντονι Αλμπανέζι είναι ο νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών στην Αυστραλία, σύμφωνα με πρόβλεψη του δικτύου ABC – Ποιος είναι ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός;

Ο Άντονι Αλμπανέζι θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, μετά την έστω και ισχνή νίκη του στις εκλογές.

Σύμφωνα με το SBS News της Αυστραλίας, η νίκη του Αλμπανέζι οφείλεται στους αναποφάσιστους, οι οποίοι καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους στον απερχόμενο πλέον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, τόσο σε σχέση με την οικονομία όσο και με την διαχείριση της πανδημίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αυστραλία έζησε ένας από τα σκληρότερα lockdown κατά την διάρκεια των πρώτων κυμάτων του Covid.

Από την πλευρά του ο νέος Πρωθυπουργός είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τέτοιου είδους πολιτικές.

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών ξεκινά μια νέα εποχή για το κοινοβούλιο της Αυστραλίας με τους Εργατικούς να καταλαμβάνουν την κυβέρνηση μετά από εννέα χρόνια στην αντιπολίτευση.

Ο άνδρας που μεγάλωσε σε εργατικές κατοικίες στο προάστιο Camperdown του Σίδνεϊ εμφανίστηκε εμφανώς συγκινημένος καθώς απευθυνόταν στους υποστηρικτές του στη νικητήρια ομιλία του.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες μου Αυστραλούς», είπε ο κ. Αλμπανέζι. Και πρόσθεσε: «Απόψε ο αυστραλιανός λαός ψήφισε για αλλαγή».

Ο Αλμπανέζι απότισε φόρο τιμής στη μητέρα του, Maryanne, η οποία ήταν συνταξιούχος αναπηρίας, λέγοντας ότι ήλπιζε ότι το προσωπικό της ταξίδι θα μπορούσε να «εμπνέει τους Αυστραλούς να φτάσουν στα αστέρια».

«Θέλω να φέρω τους Αυστραλούς μαζί», είπε.

Κατά της Βασίλισσας

Ο Αλμπανέζι είναι επίσης γνωστός και για τις απόψεις του κατά της Βασιλείας και έχει εκφράσει ανοιχτά την πεποίθησή του ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή της τρέχουσας συνταγματικής μοναρχίας της Αυστραλίας.

Αυτό σημαίνει, ότι αν το αποφασίσει η Αυστραλία θα πρέπει να αλλάξει το πολίτευμα που σήμερα είναι, Ομοσπονδιακή Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με αρχηγό του κράτους την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η νίκη των Εργατικών

Ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αναγνώρισε την ήττα του και το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα αναμένεται να τερματίσει σχεδόν μια δεκαετία συντηρητικής διακυβέρνησης της χώρας πιθανόν με τη στήριξη ανεξάρτητων που πραγματοποίησαν προεκλογική εκστρατεία με μια πιο “πράσινη” ατζέντα.

Με καταμετρημένο το 55% των ψήφων, οι Εργατικοί εξασφαλίζουν 72 έδρες στη Γερουσία, όπου για την πλειοψηφία απαιτούνται 76, ενώ ο συντηρητικός συνασπισμός υπό τον Μόρισον 52.

Ανεξάρτητοι και οι Πράσινοι έχουν 11, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καναλιού, ενώ άλλες 16 έδρες παραμένουν αμφίβολες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ