Ευλογιά των πιθήκων: Ερευνάται η ύπαρξη κρουσμάτων στο Όσλο


Νορβηγία: Οι υγειονομικές αρχές αναζητούν πιθανά κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο Όσλο.

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ο ιός της «ευλογιάς των πιθήκων» καθώς αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα που καταγράφονται κυρίως στις χώρες της Ευρώπης. Το βράδυ του Σαββάτου το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην πρωτεύουσα Όσλο.

«Ένας αλλοδαπός που επισκέφθηκε το Όσλο την περίοδο 6-10 Μαΐου, αφού επέστρεψε στο σπίτι του επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκε», ανέφερε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Οι νορβηγικές Αρχές δεν διευκρίνισαν σε ποια χώρα εντοπίστηκε το κρούσμα αυτό.

Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Νωρίτερα σήμερα εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα της «ευλογιάς των πιθήκων» στην χώρα μας. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωτική, που μεταφέρονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ.Νοσοκομείο “Αττικόν” Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στην ίδια κλινική του “Αττικόν” Αναστασία Αντωνιάδου, είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τον 29χρονο Άγγλο που χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο ύποπτο κρούσμα «Ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας».

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Τουλάχιστον δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες της γερμανικής πρωτεύουσας, μία ημέρα αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τη Γερμανία, στο Μόναχο.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας του Βερολίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι πιθανόν να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Οι ασθενείς είναι σε σταθερή κατάσταση και από την ανάλυση του γονιδιώματος θα διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της νόσου έχουν προσβληθεί.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται, ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα και ένα ξέσπασμά του θα μπορούσε να περιοριστεί εάν οι υγειονομικές αρχές ενεργήσουν γρήγορα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ