«Επιστράτευση» Τσιόδρα για το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς στην Ελλάδα


Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αξιολογούν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές

Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωτική, που μεταφέρθηκαν στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ.Νοσοκομείο “Αττικόν” Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στην ίδια κλινική του “Αττικόν” Αναστασία Αντωνιάδου, είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τον 29χρονο Άγγλο που χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο ύποπτο κρούσμα «Ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας».

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από Ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.
Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα».

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Τουλάχιστον δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες της γερμανικής πρωτεύουσας, μία ημέρα αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τη Γερμανία, στο Μόναχο.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας του Βερολίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι πιθανόν να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Οι ασθενείς είναι σε σταθερή κατάσταση και από την ανάλυση του γονιδιώματος θα διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της νόσου έχουν προσβληθεί.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται, ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα και ένα ξέσπασμά του θα μπορούσε να περιοριστεί εάν οι υγειονομικές αρχές ενεργήσουν γρήγορα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να δώσει νέες οδηγίες στις χώρες για το πώς θα περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, όπως είπε ο Ντέιβιντ Χέιμαν, ο επικεφαλής της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητες Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH).


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ