Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν ηλεκτρικά;


Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να βρίσκεται στο προσκήνιο και οι αυτοκινητοβιομηχανίες να παρουσιάζουν το ένα ηλεκτρικό μοντέλο μετά το άλλο όμως το ερώτημα είναι τι ανταπόκριση έχουν όλα αυτά στους καταναλωτές. Με δύο λόγια αγοράζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Του Γιάννη Σκουφή

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της ACEA, του συνδέσμου των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, το πρώτο τρίμηνο του 2022 το 10% των καινούργιων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο ήταν ηλεκτρικά. Γεγονός που καταδεικνύει τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ένα επιπλέον 8,9% αντιστοιχούσε στα plug-in υβριδικά, ενώ από κει και πέρα ένα επιπλέον 25,1% έχει κάποια μορφή ηλεκτρικής υποβοήθησης (ηλεκτρική ή ήπια ηλεκτρική).

Η μερίδα του λέοντος εξακολουθεί πάντως να ανήκει στα βενζινοκίνητα οχήματα με ένα ποσοστό της τάξης του 36,0%, ενώ χαρακτηριστική της μεταστροφής που έχει συντελεστεί είναι το μόλις 16,8% που αντιστοιχεί στα diesel.

Απογοητευτικό είναι το μόλις 0,3% των αυτοκινήτων που καταναλώνουν κατά κύριο λόγο φυσικό αέριο, παρά τα εξαιρετικά φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου καυσίμου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ