Στομάχι: Τι να πίνετε και τι όχι, για να υποχωρήσει η παλινδρόμηση οξέος


Ένα απο τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει το στομάχι είναι η παλινδρόμηση οξέος και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Είναι όταν το στομαχικό οξύ ανεβαίνει προς τον οισοφάγο, προκαλώντας κυρίως καούρες. Εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος, ή ΓΟΠ, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος και της ΓΟΠ μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • καούρα
  • βήχας
  • ναυτία
  • ρέψιμο
  • πονόλαιμος
  • παλινδρόμηση
  • βραχνάδα

Οι όροι “παλινδρόμηση οξέος” και “ΓΟΠ” χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αλλά έχουν διαφορετικές έννοιες. Η παλινδρόμηση οξέος αναφέρεται σε συμπτώματα που εμφανίζονται περιστασιακά, ενώ η ΓΟΠ ορίζεται ως η χρόνια επανεμφάνιση της παλινδρόμησης οξέος.

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν έχετε έναν εξασθενημένο ή δυσλειτουργικό κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα που επιτρέπει στο στομαχικό οξύ να ρέει προς τα πίσω στον οισοφάγο. Με την πάροδο του χρόνου, η χωρίς θεραπεία ΓΟΠ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή βλάβη στον οισοφάγο.

Τι να πίνετε για ανακούφιση από την παλινδρόμηση οξέος

Ορισμένα ποτά μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος, ενώ άλλα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε.

Εκτός από το να ακολουθείτε τις παρακάτω προτάσεις ποτών, δοκιμάστε να πίνετε υγρά γουλιά-γουλιά, αντί να τα πίνετε γρήγορα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, οι συχνές γουλιές νερού μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του οξέος από τον οισοφάγο.

Ροφήματα όπως ο καφές, τα αναψυκτικά και οι όξινοι χυμοί μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων παλινδρόμησης. Τι πρέπει λοιπόν να πίνετε αντ ‘αυτού; Υπάρχουν πολλές επιλογές που πιθανότατα δεν θα πυροδοτήσουν την παλινδρόμησή σας και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων.

Τσάι βοτάνων

Τα αφεψήματα από βότανα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και να καταπραΰνουν προβλήματα στο στομάχι, όπως αέρια και ναυτία.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φυτικά προϊόντα, όπως:

  • χαμομήλι
  • γλυκόριζα
  • τζίντζερ

Η γλυκόριζα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της επικάλυψης βλέννας της επένδυσης του οισοφάγου. Αυτό βοηθάει στην μείωση των επιπτώσεων του οξέος του στομάχου που ρέει προς τον οισοφάγο. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι μια φυτική φόρμουλα που περιλαμβάνει απογλυκυρριζωμένη γλυκόριζα παρείχε ανακούφιση από τα συμπτώματα της ΓΟΠ σταθερά καλύτερα από τα κοινά αντιόξινα.

Το τσάι τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη ναυτία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση έρευνας του 2019.

Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο για περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα των τσαγιών από βότανα, συμπεριλαμβανομένου του μάραθου και του τσαγιού από παπάγια.

Γάλα με χαμηλά λιπαρά ή άπαχο

Το αγελαδινό γάλα μπορεί να είναι δύσπεπτο για μερικούς ανθρώπους. Το πλήρες γάλα μπορεί να περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους. Η κατανάλωση γάλακτος αγελάδας με πλήρη λιπαρά και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης.

Η ίδια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα λίπη μπορεί επίσης να μειώσουν τη γαστρική κινητικότητα, η οποία μπορεί να κρατήσει τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στο στομάχι σας περισσότερο.

Εάν επιλέξετε να συμπεριλάβετε προϊόντα αγελαδινού γάλακτος στη διατροφή σας, σκεφτείτε να επιλέξετε μια επιλογή γάλακτος με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Γάλα φυτικής προέλευσης

Για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη, ή για άτομα που παρουσιάζουν αύξηση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, το φυτικό γάλα μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Υπάρχει μια ποικιλία από αυτά τα προϊόντα διαθέσιμα, όπως:

  • γάλα σόγιας
  • γάλα καρύδας
  • γάλα αμυγδάλου

Το γάλα σόγιας και άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σύγκριση με τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που τα καθιστά ασφαλέστερη επιλογή για άτομα με ΓΟΠ.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η καραγενάνη είναι ένα κοινό πρόσθετο σε πολλά μη γαλακτοκομικά ποτά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καραγενάνη έχει συνδεθεί με πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονή.

Μια έρευνα του 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λόγω αβεβαιοτήτων, αυτό το πρόσθετο θα πρέπει να επανεκτιμηθεί για να καθοριστεί εάν σχετίζεται ή όχι με κινδύνους για την υγεία.

Χυμοί

Τα ποτά εσπεριδοειδών και άλλα ποτά όπως ο χυμός ανανά και ο χυμός μήλου μπορεί να είναι πολύ όξινα και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος. Οι χυμοί που είναι λιγότερο όξινοι δεν είναι τόσο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα ΓΟΠ στους περισσότερους ανθρώπους.

Παραδείγματα χυμών με χαμηλότερη οξύτητα περιλαμβάνουν:

  • χυμός καρότου
  • χυμό αλόης
  • χυμός λάχανου
  • φρεσκοστυμμένα ποτά που παρασκευάζονται με λιγότερο όξινα τρόφιμα, όπως παντζάρια, καρπούζι, σπανάκι, αγγούρι, ή αχλάδι

Επειδή τα τρόφιμα με βάση την ντομάτα μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα παλινδρόμησης, η αποφυγή του χυμού ντομάτας μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της ΓΟΠ.

Smoothies

Τα smoothies είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να ενσωματώσετε περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σας. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με ΓΟΠ.

Όταν φτιάχνετε ένα smoothie, συμπεριλάβετε τα ίδια φρούτα χαμηλής οξύτητας που συνθέτουν χυμούς φιλικούς για την παλινδρόμηση, όπως το αχλάδι ή το καρπούζι. Επίσης, δοκιμάστε να προσθέσετε πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι ή λάχανο για πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την μείωση της παλινδρόμησης.

Νερό

Το pH του νερού είναι ουδέτερο (7,0) το οποίο μπορεί να αυξήσει ήπια το pH του στομάχου. Ωστόσο, το νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη και την κινητικότητα των τροφίμων από το στομάχι και στο λεπτό έντερο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκαλικού ηλεκτρολυμένου νερού μπορεί να βοηθήσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως η παλινδρόμηση οξέος. Αυτό το νερό έχει τροποποιημένο pH, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου.

Τι να μην πίνετε

Ορισμένα ποτά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης και πρέπει να αποφεύγονται. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ορισμένους χυμούς φρούτων, ποτά με καφεΐνη και ανθρακούχα ποτά.

Χυμοί

Οι χυμοί εσπεριδοειδών και οι ντομάτες είναι πολύ όξινες και μπορούν να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση οξέος.

Παραδείγματα χυμών που πρέπει να αποφεύγονται για ΓΟΠ είναι:

  • χυμό λεμονιού
  • χυμός πορτοκαλιού
  • χυμό μανταρινιού
  • χυμός λάιμ
  • χυμός γκρέιπφρουτ
  • χυμός ντομάτας

Το κιτρικό οξύ, που υπάρχει με φυσικό τρόπο στα εσπεριδοειδή, είναι γνωστό ότι ερεθίζει τον οισοφάγο. Αν και το στομάχι αντέχει τροφές υψηλότερης οξύτητας, ο οισοφάγος δεν αντέχει. Εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος, τα τρόφιμα με κιτρικό οξύ μπορεί να εισέλθουν ξανά στον οισοφάγο και να τον ερεθίσουν ή να προκαλέσουν βλάβη.

Όταν αγοράζετε ροφήματα χυμών, ελέγξτε για κιτρικό οξύ στα συστατικά που αναφέρονται, καθώς μερικές φορές χρησιμοποιείται ως αρωματικό. Ίσως είναι καλύτερο να αποφεύγετε προϊόντα που παρασκευάζονται με κιτρικό οξύ για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων παλινδρόμησης.

Καφές

Ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ είναι μια καθημερινή συνήθεια για πολλούς, αλλά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε όσους έχουν παλινδρόμηση οξέος. Ο καφές μπορεί να διεγείρει αυξημένες εκκρίσεις γαστρικού οξέος, καθιστώντας το πιο πιθανό να ανέβει στον οισοφάγο σας. Αυτό οδηγεί σε αυξημένα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος.

Όσο περισσότερο καφέ πίνετε, τόσο πιο έντονα μπορεί να γίνουν τα συμπτώματά σας. Άλλα ποτά με καφεΐνη, όπως αναψυκτικά ή καφεϊνούχα τσάγια, μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα και θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παλινδρόμηση οξέος, ανεξάρτητα από το αν πίνετε ένα ποτήρι κρασί, ή ένα κοκτέιλ. Τα σκληρά οινοπνευματώδη ποτά είναι πιο πιθανό να επιδεινώσουν γρήγορα τις καταστάσεις παλινδρόμησης. Όμως ακόμα και ένα ποτήρι κρασί με ένα μεγάλο ή όξινο γεύμα μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ΓΟΠ και θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη του βλεννογόνου στο στομάχι και τον οισοφάγο.

Μια μετα-ανάλυση διαφόρων μελετών παρατήρησης βρήκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης αλκοόλ και του κινδύνου ΓΟΠ.

Εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να πιείτε, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα συμπτώματα. Το να πίνετε με μέτρο, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να αποφεύγετε τα όξινα ή ανθρακούχα ποτά μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων.

Πηγή: https://www.healthline.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ