Ευλογιά πιθήκων σεξ: Η νέα επιδημία ασκεί τεράστια πίεση στις σεξουαλικές κλινικές


Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και πρέπει να σταματήσει να καθιερωθεί στην Ευρώπη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η Δρ. Claire Dewsnap, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για τη Σεξουαλική Υγεία και τον HIV, είπε ότι το προσωπικό της κλινικής ήταν ήδη υπό σημαντική πίεση πριν από την επιδημία, η οποία έφτασε τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο χθες. “Ήδη διευρύνει το εργατικό δυναμικό και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο εάν το προσωπικό χρειαστεί να απομονωθεί αφού έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί. Όσον αφορά τη μόλυνση και τις συνέπειές της για τα άτομα, δεν ανησυχώ τόσο πολύ. Αλλά ανησυχώ για την ικανότητά μας να διατηρούμε καλές υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και πρόσβαση για όλους, ενώ παράλληλα διαχειριζόμαστε αυτή τη νέα μόλυνση”, ανέφερε.

Πώς σχετίζεται η ευλογιά των πιθήκων με το σεξ;

Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής, η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές της σεξουαλικής επαφής. Εννέα άλλες χώρες εκτός της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής αναφέρουν επίσης κρούσματα, ενώ υπάρχει πλέον ύποπτο κρούσμα και στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Sir Peter Horby, διευθυντής του Ινστιτούτου Πανδημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: “Το σημαντικό είναι ότι διακόπτουμε τη μετάδοση και αυτό δεν καθιερώνεται στον ανθρώπινο πληθυσμό στην Ευρώπη”.

Ο Sir Peter πρόσθεσε: “Μεταδίδεται μέσω στενής επαφής ανθρώπου με άτομο και, στο παρελθόν, δεν το έχουμε δει να είναι πολύ μολυσματικό. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο στοιχείο σεξουαλικής μετάδοσης, ίσως μόνο με την πολύ στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων και τις δερματικές βλάβες, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό των σημερινών περιπτώσεων ανιχνεύεται σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Είναι πολύ σημαντικό εάν οι άνθρωποι έχουν ασυνήθιστες δερματικές βλάβες να αναζητήσουν γρήγορα την προσοχή ώστε να μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ