Εφαρμογή: Πιο ακριβής από την αξιολόγηση των δειγμάτων κοπράνων από τον ασθενή


Μια καινοτόμος εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα βρέθηκε ότι είναι εξίσου καλή με τους ειδικούς γαστρεντερολόγους στον χαρακτηρισμό δειγμάτων κοπράνων, σύμφωνα με μελέτη της Cedars-Sinai. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) που χρησιμοποιείται στην εφαρμογή smartphone ξεπέρασε επίσης τις αναφορές ασθενών που περιέγραφαν τα δείγματα κοπράνων τους. Η αναφορά κοπράνων από ασθενείς, που συνήθως καθοδηγείται από την κλίμακα Bristol Stool Scale, είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν τα συμπτώματα για διάγνωση ή για να κρίνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. “Μερικές φορές οι ασθενείς δεν ξέρουν τι είναι φυσιολογικό ή μη φυσιολογικό όταν προσπαθούν να χαρακτηρίσουν μια κινητικότητα του εντέρου. Αυτή η εφαρμογή αφαιρεί τις εικασίες χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και όχι στοιχεία ασθενούς, για να επεξεργαστεί τις εικόνες που λαμβάνονται από το smartphone”, δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης. Mark Pimentel, MD, εκτελεστικός διευθυντής του Medically Associated Science and Technology Program στο Cedars-Sinai.

“Η εφαρμογή για κινητά παρήγαγε πιο ακριβείς και ολοκληρωμένες περιγραφές δυσκοιλιότητας, διάρροιας και κανονικών κοπράνων από ό,τι θα μπορούσε ένας ασθενής και ήταν συγκρίσιμη με τις αξιολογήσεις δειγμάτων από καλά εκπαιδευμένους γαστρεντερολόγους στη μελέτη”, δήλωσε ο Pimentel, ειδικός στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η μελέτη επικύρωσης δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology και θα παρουσιαστεί στο συνέδριο Digestive Disease Week στο Σαν Ντιέγκο στις 21 Μαΐου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εκπαιδευμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για smartphone που αναπτύχθηκε από τη Dieta Health, απόφοιτη του προγράμματος Cedars-Sinai Accelerator που βοηθά τους επιχειρηματίες να φέρουν στην αγορά τα καινοτόμα προϊόντα τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες με IBS που κυριαρχούσε στη διάρροια ή IBS-D να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή AI για να τραβήξουν μια φωτογραφία κάθε κοπράνων για δύο εβδομάδες.

Εκτός από την συνήθως χρησιμοποιούμενη κλίμακα Bristol Stool Scale, η εφαρμογή AI ενσωματώνει επίσης πρόσθετες παραμέτρους ταξινόμησης. Δύο ειδικοί γαστρεντερολόγοι αξιολόγησαν τις εικόνες για να επικυρώσουν την εφαρμογή για κινητά. “Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αφαιρεί την υποκειμενική περιγραφή που μπορεί να είναι μέρος της περιγραφής ενός ασθενούς των δειγμάτων του εντέρου του. Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων”, δήλωσε ο Ali Rezaie, MD, συν-συγγραφέας της μελέτης και ιατρικός διευθυντής του GI Motility στο Cedars-Sinai.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ