Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία επιστημόνων για την εύκολη διάδοση και έξαρσή της


Πριν από δύο εβδομάδες μία επιδημική έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Βρετανία προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς δημόσιας υγείας – Λίγες ημέρες μετά η νόσος διαδόθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ – Ήδη στην Ελλάδα έχουμε ένα ύποπτο κρούσμα – Τι λέει στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού 

Για μια επικίνδυνη ασθένεια με ποσοστό θνησιμότητας 10% κάνει λόγο στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού αναφερόμενη στην ευλογιά των πιθήκων.

Σύμφωνα με την ίδια το πλέον ανησυχητικό είναι ότι από την στιγμή που θα ασθενήσει κάποιος περνούν αρκετές ημέρες μέχρι να εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα με αποτέλεσμα να μπορεί να την μεταδώσει σε αρκετό κόσμο.

Επιπλέον, η κα. Λινού ανάφερε ότι είναι πάρα πολύ περίεργο πώς μια νόσος που είναι ενδημική σε κάποιες μόνο χώρες της Αφρικής σε ανθρώπους που εργάζονται με ζώα διαδίδεται ξαφνικά δε τόσες χώρες.

«Η ευλογιά των πιθήκων έχει σαν χαρακτηριστικό της ότι τις πρώτες 12 ημέρες δεν έχει συμπτώματα και τα εξανθήματα ουσιαστικά εμφανίζονται την 15η με 16η ημέρα. Άρα μέχρι εκείνη την στιγμή ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι είναι άρρωστος ώστε να προστατεύσει και τους γύρω του. Πρόκειται για μια φρικτή αρρώστια με θνητότητα 10% και επίσης όσο νοσεί κάποιος υποφέρει», αναφέρει στο Newsbomb.gr η κα. Λινού.

Και προσθέτει: «στην Ελλάδα είχαμε το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς το είχαμε το 1950. Από τότε η νόσος εκριζώθηκε και για τον λόγο αυτό σταμάτησαν και οι εμβολιασμοί. Επίσης, δεν υπάρχουν γιατροί που να γνωρίζουν την ασθένεια αφού όλοι οι συνάδελφοι εκείνης της εποχής δεν ζουν. Θα πρέπει να είμαστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και βέβαια να αναφέρουμε την ύπαρξη κρουσμάτων».

Ξεκίνησαν τα πρώτα μέτρα κατά της νόσου επί ευρωπαϊκού εδάφους

Μέτρα ανάλογα με τον κορονοϊό λαμβάνει το Βέλγιο για την αποτροπή της μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mail η χώρα γίνεται η πρώτη που εισάγει την υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για τα κρούσματα της ευλογιάς.

Το δημοσίευμα της Daily Mail

«Όσοι προσβληθούν από την ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να απομονωθούν για 3 εβδομάδες, δήλωσαν οι βελγικές υγειονομικές Αρχές μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων στη χώρα. Οι μολύνσεις, η πρώτη καταγράφηκε την Παρασκευή, συνδέονται με το φεστιβάλ στην Αμβέρσα», αναφέρει η Daily Mail.

Επιπλέον στη Νέα Υόρκη επιστρέφει και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μετά τον εντοπισμό του 1ου κρούσματος της ασθένειας.

Ελλάδα: Τα νεότερα της υγείας του Άγγλου ασθενή

Κορυφώνεται η αγωνία σχετικά με τον Άγγλο τουρίστα που νοσηλεύεται στη μονάδα Λοιμώξεων στο «Αττικόν», καθώς τη Δευτέρα θα βγουν τα αποτελέσματα που θα πιστοποιήσουν αν είναι θετικός ή όχι στην ευλογιά των πιθήκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο 29χρονος βρίσκεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και ακολουθείται αγωγή με αντιπυρετικά φάρμακα και διαρκή ενυδάτωση του οργανισμού του, ενώ μέχρι στιγμής δεν του έχουν χορηγηθεί αντιικά φάρμακα.

Ο Άγγλος θα παραμείνει 21 ημέρες σε νοσηλεία στο «Αττικόν», στην 4η Παθολογική Κλινική, όπου επικεφαλής είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας και έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή την περίπτωση μαζί με την αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.

Σε ό,τι αφορά τη συνοδό του Άγγλου, η οποία δεν έχει κάποιο σύμπτωμα, βρίσκεται στη μονάδα covid και αναμένει και εκείνη τα αποτελέσματα των εξετάσεών της.

Να σημειωθεί πως η νόσος δεν είναι αρκετά μεταδοτική ενώ η θνητότητα φτάνει μέχρι 15%.

Επτά ερωτοαπαντήσεις για την ευλογιά των πιθήκων

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που κυρίως εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Πως μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής

Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Τι πρέπει να κάνω για να μην νοσήσω;

Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.

  • πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
  • καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
  • μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων
  • μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο νόσησμα;

Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας;

Εάν έχετε ένα εξάνθημα με φυσαλίδες και:

  • έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες
  • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες
  • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες

Ποια είναι η θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων

Η αντιμετώπιση της νόσου αποσκοπεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνήθως η πορεία είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Συχνά χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αλλά και να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ