Εγκυμοσύνη: Μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση των σπίλων;


Εγκυμοσύνη: Οι έγκυες μπορεί να εμφανίσουν νέους σπίλους ή άλλα σημάδια στο δέρμα τους. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα. Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστεί μελάνωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επομένως ζητήστε από έναν γιατρό να ελέγξει τυχόν σημάδια που προκαλούν ανησυχία. Οι κρεατοελιές σχηματίζονται όταν συστάδες κυττάρων, που ονομάζονται μελανοκύτταρα, υπερπαράγουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία που χρωματίζει το δέρμα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής σημειώνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν νέους σπίλους σε οποιαδήποτε ηλικία και ότι οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία νέων σπίλων.

Αυτό το άρθρο διερευνά τη σχέση μεταξύ εγκυμοσύνης και σπίλων. Εξετάζει επίσης άλλες κοινές δερματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γιατί είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με οποιαδήποτε διαφορά στην εμφάνιση ενός σπίλου.

Ανοίξτε τα εισερχόμενά σας για συμβουλές φροντίδας, έρευνες και ενημερώσεις θεραπείας για δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, η ακμή και άλλα.

Μπορεί η εγκυμοσύνη να προκαλέσει την εμφάνιση σπίλων; Οι κρεατοελιές μπορούν να σχηματιστούν ανά πάσα στιγμή. Εμφανίζονται συνήθως κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, και μερικές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω ορμονικών αλλαγών.

Μπορούν οι κρεατοελιές να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι κρεατοελιές μπορούν να εξαφανιστούν ή να εξαφανιστούν εντελώς κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει την εμφάνιση των σπίλων;

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας αναφέρει ότι η εγκυμοσύνη δεν αλλάζει σημαντικά την εμφάνιση των σπίλων. Αλλά μπορεί να συμβούν αλλαγές στην εμφάνισή τους. Οι υπάρχοντες σπίλοι μπορεί να γίνουν πιο εμφανείς, ιδιαίτερα εκείνοι στο στήθος ή στην κοιλιά.

Καθώς το δέρμα διαστέλλεται για να χωρέσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, οι κρεατοελιές μπορεί να εξαπλωθούν και να γίνουν μεγαλύτεροι και πιο σκούροι.

Πάνω από το 10% των εγκύων μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτό συμβαίνει.

Οι κρεατοελιές στην πλάτη και στα άκρα είναι απίθανο να αλλάξουν σε μέγεθος λόγω εγκυμοσύνης.

Μελάνωμα κατά την εγκυμοσύνη

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος. Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) ότι η εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Ωστόσο, όπως σημειώνει, το μελάνωμα αναπτύσσεται συνήθως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Εάν ένας γιατρός διαγνώσει μελάνωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εντός 12 μηνών από τον τοκετό, οι επαγγελματίες υγείας το αναφέρουν ως «μελάνωμα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη».

Αυτό μπορεί να επηρεάσει 10-26 σε 100.000 εγκυμοσύνες.

Πώς επηρεάζει το μελάνωμα την εγκυμοσύνη;

Η AAD λέει ότι είναι ασφαλές να γίνει έλεγχος για μελάνωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένας γιατρός λαμβάνει βιοψία χρησιμοποιώντας τοπικό αναισθητικό, το οποίο είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι προοπτικές τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο είναι καλύτερες με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Εάν το μελάνωμα έχει εξαπλωθεί, οι γιατροί μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις και θα πρέπει να εξηγήσουν τους κινδύνους και τα πιθανά οφέλη. Ορισμένες εξετάσεις μπορεί να μην είναι δυνατές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι θεραπευτικές επιλογές για το μελάνωμα πρώιμου σταδίου είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο γιατρός χρησιμοποιεί τοπικό αναισθητικό και αφαιρεί το μελάνωμα.

Στα μεταγενέστερα στάδια, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση ιντερφερόνης, ενός τύπου ανοσοθεραπείας.

Η καλύτερη προσέγγιση στη θεραπεία μπορεί να εξαρτάται από τη θέση του μελανώματος. Άτομα που είναι έγκυες και έχουν μελάνωμα στο πρόσωπο ή το λαιμό τους μπορεί να κάνουν ακτινοθεραπεία. Αλλά η ακτινοθεραπεία μπορεί να βλάψει το έμβρυο εάν ένα άτομο τη λάβει για μελάνωμα γύρω από την κοιλιά του.

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα.

Ωστόσο, είναι πολύ σπάνιο, σημειώνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας AAD, να γεννηθεί μωρό με αυτό, ακόμη και όταν το άτομο που γεννά έχει προχωρημένο μελάνωμα.

Άλλες δερματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το σώμα αλλάζει με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει ακμή ή ραγάδες.

Όπως αναφέρει το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, άλλες δερματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

  • μέλασμα, που είναι πιο σκούρες κηλίδες δέρματος στο πρόσωπο
  • linea nigra, η οποία είναι μια σκούρα γραμμή που εκτείνεται από τον αφαλό μέχρι την ηβική περιοχή
  • φλέβες αράχνης
  • κνησμώδεις κνιδώδεις βλατίδες και πλάκες, το οποίο είναι ένα κνησμώδες, αποσπασματικό εξάνθημα από μικρά εξογκώματα στην κοιλιά, τους μηρούς, τους γλουτούς και τους μαστούς
  • κνησμός, που είναι μικροσκοπικά, φαγούρα, εξογκώματα που μοιάζουν με τσιμπήματα εντόμων • ενδοηπατική χολόσταση εγκυμοσύνης, η οποία αναφέρεται σε κνησμό στις παλάμες και τα πέλματα που μπορεί να εξαπλωθεί στον κορμό του σώματος
  • Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να επισκεφτείτε έναν γιατρό για οποιαδήποτε πληγή που δεν επουλώνεται ή οποιαδήποτε νέα ή παλιά ανάπτυξη που αλλάζει σχήμα ή μέγεθος.

Για άτομα που ανησυχούν για το μελάνωμα, το CDC συνιστά να ακολουθήσουν το «σχέδιο ABCDE», το οποίο περιλαμβάνει την επικοινωνία με έναν γιατρό σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις: • Ασυμμετρία: Ένας σπίλος έχει ασυνήθιστο σχήμα και τα δύο μισά φαίνονται διαφορετικά.

  • Περίγραμμα: Ο τυφλοπόντικας έχει μια ανομοιόμορφη, πιθανώς μια οδοντωτή, άκρη.
  • Χρώμα: Τα διαφορετικά μέρη της κρεατοελιάς έχουν διαφορετικά χρώματα.
  • Διάμετρος: Ο τυφλοπόντικας είναι μεγαλύτερος από ένα μπιζέλι.
  • Εξέλιξη: Ο σπίλος αλλάζει σε εβδομάδες ή μήνες.

Περίληψη Οι περισσότερες κρεατοελιές είναι ακίνδυνα μπαλώματα δέρματος με υψηλή μελάγχρωση. Μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης ορμονικής δραστηριότητας, όπως η εγκυμοσύνη. Οι έγκυες μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι οι κρεατοελιές στο στήθος ή στην κοιλιά γίνονται μεγαλύτερες ή πιο σκούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως πάντα, είναι σημαντικό να ελέγχετε για σημάδια καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.

Η εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στα αρχικά στάδια, η θεραπεία είναι ασφαλής για το άτομο και το έμβρυό του. Όποιος ανησυχεί για ένα σημάδι στο δέρμα του πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ