Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Ικανοποίηση, αισιοδοξία και ο γρίφος των συνεργασιών


Απόλυτα ικανοποιημένοι από τον τρόπο που εξελίχθηκε το τριήμερο του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, που δηλώνουν αισιόδοξοι για το αύριο της παράταξης.

Αν, πάντως, υπάρχει μία «εκκρεμότητα» που έμεινε, αυτή αφορά τις πιθανές μελλοντικές συνεργασίες, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς αυτό το σκέλος.

Είναι προφανές ότι στη Χαριλάου Τρικούπη πνέει «άνεμος» αισιοδοξίας. Στο Συνέδριο φάνηκε πως σταδιακά μπαίνουν οι βάσεις έτσι ώστε το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα να επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή του τόπου. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι συνομιλητές του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς θεωρούν ότι τα μηνύματα που εξέπεμψαν, αλλά και εκείνα που έλαβαν από τους πολίτες, οδηγεί στο παραπάνω συμπέρασμα.

Ενότητα

Αρχικά, εκτιμούν ότι οι χιλιάδες σύνεδροι βοήθησαν με τις τοποθετήσεις τους να γίνει ένας γόνιμος διάλογος, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικό επίπεδο συζήτησης». Και αυτό, λένε, πρόσωπα της ηγεσίας, ότι θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο άμεσο μέλλον.

Το μείζον, όμως, της τριήμερης διαδικασίας, δηλώνουν πως είναι το μήνυμα ενότητας που εστάλη. Μετά από πολλά χρόνια, το όλον ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ξανά μαζί, όπως έδειξε η παρουσία όλων των εν ζωή πρώην πρωθυπουργών και προέδρων στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο. Και πάνω από όλα, υπογραμμίζουν πως είναι μήνυμα στήριξης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ανανέωση

Όσοι βρέθηκαν στο Παλαιό Φάληρο αυτές τις ημέρες, είδαν τα ιστορικά στελέχη του κόμματος – τα οποία είναι, άλλωστε και τα πλέον αναγνωρίσιμα.

Παράλληλα, όμως, ήταν εμφανής και η ανανέωση των Συνέδρων, καθώς πάνω από το 50% ήταν κάτω των 40 ετών, ενώ ήταν και πάρα πολλοί εκπρόσωποι της ηλικιακής κατηγορίας 40-50 ετών, οι περισσότεροι εξ αυτών στελέχη της ΠΑΣΠ από τις δεκαετίες του ’90 και του ’00, που σιγά, σιγά βγαίνουν στο προσκήνιο.

Σε αυτό τον τομέα ποντάρει πολλά ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς στην εισαγωγική του ομιλία χρησιμοποίησε το τρίπτυχο «ενότητα, ανανέωση, πολιτική αυτονομία», για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Η ανανέωση αναμένεται να καταγραφεί και στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, με τους «ανδρουλακικούς» να ελέγχουν σχεδόν το 65% του οργάνου.

Ο γρίφος των συνεργασιών

Καθώς τα θέματα της ενότητας και της ανανέωσης έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε μία σειρά, το ζήτημα που απασχολεί το ΠΑΣΟΚ είναι η αυτόνομη πορεία του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε εκτενέστατες αναφορές στην εισήγηση του για το πως θα πορευτεί το κόμμα.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής», είπε ο πρόεδρος του, ξεκαθαρίζοντας ότι η αυτόνομη πορεία της παράταξης είναι δεδομένη. Με αυτό τον τρόπο, κατάφερε να «ντριπλάρει» τη συζήτηση περί συνεργασιών μετά τις εκλογές.

Όπως είναι λογικό, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήθελε να ανοίξει αυτή τη κουβέντα που επαναφέρουν διαρκώς στο προσκήνιο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να τον πιέσουν.

«Εμείς δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, όμως, υποστήριξε ότι «σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», φράση που ερμηνεύτηκε ως «παραθυράκι» για συζητήσεις την επομένη της εκλογικής διαδικασίας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ