Vegan διατροφή: Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;


Η κύρια διαφορά μεταξύ των χορτοφάγων και των vegan είναι ότι παρόλο που οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας (συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων, των χοίρων, του κοτόπουλου και των ψαριών), καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά ή και τα δύο. Η vegan διατροφή αποκλείει όλα τα προϊόντα με ζωικά συστατικά. Η vegan διατροφή είναι πιο περιοριστική, επομένως οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν περισσότερο από πού προέρχονται τα θρεπτικά συστατικά τους για να διασφαλίσουν ότι καλύπτουν τις καθημερινές διατροφικές τους ανάγκες.

Οφέλη του βιγκανισμού

Οι δίαιτες vegan μπορούν να παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα άτομο και μπορούν να εξαλείψουν ορισμένους από τους πιθανούς κινδύνους που η έρευνα έχει συνδέσει με τα επιβλαβή ζωικά λίπη. Έρευνες έχουν συνδέσει τη vegan διατροφή με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ακολουθούν.

  • Καλύτερη υγεία της καρδιάς 
  • Χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου 
  • Απώλεια βάρους 
  • Χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2

Θρεπτικά συστατικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια vegan διατροφή

Μια vegan διατροφή αφαιρεί ορισμένες πηγές θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή, επομένως οι άνθρωποι πρέπει να προγραμματίζουν τα γεύματά τους προσεκτικά για να αποφύγουν διατροφικές ελλείψεις. Οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να μιλήσουν με έναν γιατρό ή διαιτολόγο πριν από την υιοθέτηση μιας vegan διατροφής, ειδικά εάν έχουν υπάρχουσες παθήσεις. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι χαμηλά σε μια vegan διατροφή περιλαμβάνουν:

  • Βιταμίνη Β-12: Η βιταμίνη Β-12 υπάρχει κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Προστατεύει τα νεύρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι φυτικές πηγές αυτής της βιταμίνης περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα δημητριακά και φυτικά γάλατα, θρεπτική μαγιά και επάλειψη μαγιάς.
  • Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την υγεία του αίματος. Τα φασόλια και τα σκούρα φυλλώδη πράσινα είναι καλές πηγές. 
  • Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Η κατανάλωση τόφου, ταχινιού και φυλλωδών λαχανικών θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα ασβεστίου σε υψηλά επίπεδα. 
  • Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D προστατεύει από τον καρκίνο και ορισμένες χρόνιες παθήσεις υγείας και βοηθά στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Η τακτική κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων με βιταμίνη D και ο χρόνος στον ήλιο μπορεί να τονώσει τα επίπεδα βιταμίνης D.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Σημαντικά για τη λειτουργία της καρδιάς, των ματιών και του εγκεφάλου, υπάρχουν τρεις τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: EPA, DHA και ALA. Τα καρύδια και οι λιναρόσποροι είναι καλές πηγές ALA, αλλά τα φύκια και τα φύκια είναι οι μόνες φυτικές πηγές EPA και DHA. 
  • Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα και την αποκατάσταση της βλάβης του DNA. Τα φασόλια, η διατροφική μαγιά, οι ξηροί καρποί και η βρώμη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο.

  • Ιώδιο: Το ιώδιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Οι φυτικές πηγές περιλαμβάνουν τα φύκια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Ένα άτομο μπορεί να επιθυμεί να ζητήσει τη συμβουλή του γιατρού του σχετικά με το εάν πρέπει να λάβει συμπληρώματα ή να καταναλώσει περισσότερα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ