Oxfam: «Φορολογήστε τους πλουσίους» – H πανδημία δημιουργούσε έναν δισεκατομμυριούχο κάθε 30 ώρες


Οι δισεκατομμυριούχοι τροφίμων και ενέργειας έγιναν πλουσιότεροι κατά 453 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με δύο χρόνια πριν, διαπιστώνει η Oxfam. Η φιλανθρωπική οργάνωση ζητά να φορολογηθούν οι πλούσιοι, την ώρα που η ελίτ του κόσμου συγκεντρώνεται στο Νταβός, 

Η πανδημία, η οποία ευνόησε κυρίως την έκρηξη των τιμών των μετοχών εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, δημιουργούσε έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε τριάντα ώρες, με αποτέλεσμα οι πολύ πλούσιοι να είναι σήμερα 537, τονίζει η οργάνωση Oxfam.

Η επιβολή υψηλότερων φόρων στους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες περιουσίες έχει γίνει «επείγουσα» ανάγκη καθώς οι φτωχότεροι υποφέρουν εξαιτίας του επιταχυνόμενου πληθωρισμού και το κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων μεγεθύνεται εξαιτίας της αύξησης των τιμών και προηγουμένως της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Οι δισεκατομμυριούχοι φθάνουν στο Νταβός για να γιορτάσουν την απίστευτη αύξηση των περιουσιών τους», σημειώνει η Γκαμπριέλα Μπούχερ, η γενική διευθύντρια της ΜΚΟ, σύμφωνα με το κείμενο, στο οποίο επισημαίνεται ότι η ανισότητα, ήδη τρομακτική πριν από την πανδημία, έχει περάσει «σε άλλο επίπεδο».

«H πανδημία του νέου κορονοϊού και τώρα οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας αποτέλεσαν, για να το πούμε απλά, χρυσοφόρα φλέβα γι’ αυτούς», πρόσθεσε, αναφερόμενη στους δισεκατομμυριούχους

Η πανδημία, η οποία ευνόησε κυρίως την έκρηξη των τιμών των μετοχών εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, δημιουργούσε έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε τριάντα ώρες, με αποτέλεσμα οι πολύ πλούσιοι να είναι σήμερα 537, τονίζει η Όξφαμ, που βασίζεται σε δημοσιεύματα του περιοδικού Forbes για τους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες περιουσίες και σε δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε αυτόν τον πλουτισμό αντικατοπτρίζεται το ότι 263 εκατομμύρια άνθρωποι θα βυθιστούν φέτος στην ακραία φτώχεια, επισημαίνει η ΜΚΟ, εξαιτίας της μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, με τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να τον οδηγούν. Ο αριθμός αυτός σημαίνει πως ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα βυθίζονται στην ακραία φτώχεια κάθε ώρα που περνά, διευκρινίζει.

Αυξήθηκαν οι μεγιστάνες στους κλάδους ενέργειας και τροφίμων

Οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων τροφίμων και ενέργειας αυξήθηκαν κατά 453 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της άνοδο των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, αποκαλύπτει έκθεση της Oxfam.

Καθώς η παγκόσμια επιχειρηματική και πολιτική ελίτ συναντάται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι η ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων συνέβαλε στη δημιουργία «62 νέων δισεκατομμυριούχων τροφίμων» σε μόλις 24 μήνες.

Η Cargill, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους τροφίμων στον κόσμο, μετρά πλέον 12 μέλη της οικογένειάς τους ως δισεκατομμυριούχους, από οκτώ πριν από την πανδημία. Η οικογένεια μαζί με άλλες τρεις εταιρείες, ελέγχει το 70% της παγκόσμιας αγροτικής αγοράς.

Οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περισσότερο από 30% τον περασμένο χρόνο, είναι πιθανό να ωθήσουν εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην οξεία φτώχεια από ό,τι πριν από την πανδημία. Αυτό θα οδηγήσει τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα σε 860 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό ισοδυναμεί με τους πληθυσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας μαζί.

«Είναι ηθικά απαράδεκτο οι άνθρωποι στην ανατολική Αφρική να πεθαίνουν από την πείνα, ενώ οι περιουσίες των υπερπλούσιων του κόσμου τροφοδοτούνται από τις εκτοξευόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας» είπε ο Danny Sriskandarajah, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam.

«Σε μια εποχή που εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία για τις κυβερνήσεις να μην ασχοληθούν με τα τεράστια κέρδη και τον πλούτο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω». Η Oxfam κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες που συναντώνται στο Νταβός να εισαγάγουν αμέσως φόρους περιουσίας στους υπερπλούσιους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση «της μεγαλύτερης αύξησης της ακραίας φτώχειας τα τελευταία 20 χρόνια».

Η φιλανθρωπική οργάνωση ανάπτυξης είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αργεντινής και να εισαγάγουν έναν «εφάπαξ φόρο αλληλεγγύης στα απροσδόκητα πανδημικά κέρδη των δισεκατομμυριούχων». Η Oxfam ζήτησε επίσης τη θέσπιση μόνιμων φόρων περιουσίας για «να χαλιναγωγήσει τον ακραίο πλούτο και τη μονοπωλιακή εξουσία».

Είπε ότι ένας ετήσιος φόρος περιουσίας που ξεκινά από 2% για τους εκατομμυριούχους και αυξάνεται στο 5% για τους δισεκατομμυριούχους, θα μπορούσε να αποφέρει 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό θα ήταν αρκετό, είπε η Oxfam, «για να βγάλουμε 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, να φτιάξουμε αρκετά εμβόλια για τον κόσμο και να παράσχουμε καθολική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία για όλους όσους ζουν σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος».

Η κρίση του κορονοϊού ήταν «η καλύτερη στιγμή στην καταγεγραμμένη ιστορία για την τάξη των δισεκατομμυριούχων» καταλήγει η Οxfam. Η συνολική περιουσία τoυς ανέρχεται στα 12,7 τρις ​​δολάρια, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes στους υπερπλούσιους. Αυτό ισοδυναμεί με το 13,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τριπλασιάζεται από το 2000. Η περιουσία των πλουσιότερων 20 δισεκατομμυριούχων είναι μεγαλύτερη από το συνολικό ΑΕΠ της υποσαχάριας Αφρικής.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ