Έχασε την μπάλα ο Ερντογάν: «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης»


Σε απόλυτη παράκρουση βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος πλέον άνοιξε μέτωπο σε προσωπικό επίπεδο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έξαλλος με την στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ αγοράζει υποβρύχια και χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου

«Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο και τινάζοντας την όποια προσπάθεια μιας στοιχειώδους συνεννόησης.

Όπως είναι προφανές, την οργή του Ερντογάν έχει προκαλέσει όχι μόνο η πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, αλλά και -κυρίως- ο χάρτης «της Γαλάζιας Πατρίδας» που έδειξε στον πλανητάρχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα χθες, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει «βέλη» κατά Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», ενώ, διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια, ανέφερε: «Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης (σ.σ. εννοώντας τον «Αττίλα») στην Κύπρο».

Υπονοώντας και πάλι τη χώρα μας, είπε ότι, «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO». Μιλώντας κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για τρεις μέρες και στη θάλασσα για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό.

Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει έξι νέου τύπου υποβρύχια.

Την ώρα που ζητά από την Ελλάδα αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ρίχνει στο Αιγαίο 6 νέα υποβρύχια. Είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει να τραβήξει στα άκρα το σχοινί και να στήσει εκ νέου σκηνικό ασύμμετρης απειλής στο Αιγαίο και στον Έβρο. Είναι ενδεικτικό ότι χθες πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και στα οποία επέβαιναν 450 άτομα, προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας, μέσα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Τα σκάφη εντοπίστηκαν από το Λιμενικό, το έστειλε εσπευσμένα στο σημείο δύο Πλωτά Ανοιχτής Θάλασσας και δύο μικρότερα αποτρέποντας την είσοδο τους.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη μέχρι και το πρωί της Δευτέρας. Δύο από τα πέντε ιστιοπλοϊκά επέστρεψαν προς την Τουρκία ενώ για τα άλλα τρία αναμένονται τουρκικά πλωτά να φθάσουν στο σημείο για να συνοδεύσουν στα τουρκικά παράλια. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας μας είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας επανάληψης της μαζικής εισβολής μεταναστών στον Έβρο όπως έγινε και το 2020.

Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, μην κρύβοντας την ενόχλησή του.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθεί το Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα. «Αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτές τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα» διερωτήθηκε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας, αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία».

Από την ελληνική πλευρά τηρείται ψυχραιμία αφού η Αθήνα δεν επιθυμεί να πέσει στην παγίδα κλιμάκωσης στην οποία προσβλέπει η ρητορική του Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει χάσει κάθε διπλωματικό τακτ και τελεί πλέον σε παράκρουση που αγγίζει τα όρια της ψυχοπαθολογίας. Και συνήθως όταν τελεί υπό τέτοια ψυχοσύνθεση είναι απροσδόκητα προβλέψιμος…

Η απάντηση της Ελλάδας

Με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, η Ελλάδα απάντησε στην προκλητική και ακραία στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βάρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν πρόκειται να υπάρξει αντιπαράθεση δηλώσεων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση βασίζει την πολιτική της σε αρχές και αξίες, τονίζοντας πως πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι και η πάγια θέση της Αθήνας στη διαμάχη με την Άγκυρα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τη ρήση «όσο περισσότερο φωνάζει κάποιος, τόσο περισσότερο άδικο έχει».

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ήταν η δήλωση του κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται πως και η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην κυβέρνηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας παράλληλα έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας από τους συμμάχους και εταίρους της.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ