Προς λύση για την οικοδόμηση των μικρών εκτός σχεδίου οικοπέδων


Ξεκινά η διαδικασία για την οριοθέτηση οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων καθώς και για την καταγραφή και αναγνώριση των δημοτικών οδών, προκειμένου να δοθεί λύση για την οικοδόμηση των μικρών εκτός σχεδίου οικοπέδων.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (που δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) θα αρχίσει η εκπόνηση αυτοτελών πολεοδομικών μελετών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις οριοθετήσεις οικισμών, οι μελέτες θα εκπονηθούν ανεξάρτητα από τις μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, σε περιπτώσεις που συντρέχουν ειδικοί λόγοι ή επιβάλλεται η αποκατάσταση της αρχής της νομιμότητας ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες.
Μελέτες

Ο χαρακτηρισμός δημοτικών οδών, αφορά μελέτες καταγραφής του οδικού δικτύου, που θα οδηγήσουν σε κύρωση από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για το κοινόχρηστο οδικό δίκτυο που θα διέπει στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Ενας από τους λόγους, για τον οποίο οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν μικρά οικόπεδα (750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων) σε εκτός σχεδίου περιοχές, δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια, είναι το γεγονός πως δεν έχουν αναγνωριστεί ως κοινόχρηστοι πολλοί δρόμοι που έχουν κατασκευαστεί από τους Δήμους.

Κατά τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που χρήζει ρύθμισης. Οπως λέει, μέσω της καταγραφής του οδικού δικτύου, θα ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός, η ιεράρχηση, η κύρωση του κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου και η ένταξή του στον συνολικό πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ