Γιατί επιτέθηκε ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη – Η ψυχραιμία και ο φόβος για θερμό επεισόδιο


Ψύχραιμη στάση επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στην άνευ προηγουμένου τουρκική προκλητικότητα

Η σκληρή προσωπική επίθεση που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οδηγούν σε επικίνδυνη κλιμάκωση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Αθήνα πάντως να κρατά χαμηλούς τόνους και να παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή τις «επιθετικές» κινήσεις της Τουρκίας.

Έτσι στις ακραίες προκλήσεις του Ερντογάν, η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, προβάλλοντας τα επιχειρήματα της χώρας.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές οι αντιδράσεις του Ερντογάν είναι αναμενόμενες, καθώς η θερμή υποδοχή και στήριξη που δέχτηκε ο πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, της έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη γειτονική χώρα.

Η ξεκάθαρη βούληση της Ελλάδας για αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ δεν άρεσε στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος την πόδια ώρα καταβάλλει προσπάθεια για να εξασφαλίσει μια προνομιακή τιμή για την αγορά F-16. Και αφού δεν έχει επιχειρήματα ο Ερντογάν ακολουθεί μια ακραία ρητορική βάζοντας στο στόχαστρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα εργαλειοποιεί και πάλι το μεταναστευτικό και πέντε σκάφη με 450 πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν σε Χίο και Σάμο από την Τουρκία, ενώ αυξημένη είναι η μεταναστευτική πίεση και στον Έβρο.

Παράλληλα συνέχισε τις παραβιάσεις με μαχητικά αεροσκάφη τον εθνικό εναέριο χώρο. Συγκεκριμένα δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν σε σχηματισμό αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο βορειοανατολικό Αιγαίο ανεβάζοντας σε 41 τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τη Δευτέρα και σε 5 τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ