Σε απεργιακό κλοιό η Πρωτοβάθμια: Τριήμερο κινητοποιήσεων από διαγνωστικά και εργαστήρια – Τα αιτήματα του κλάδου


Ολοκληρώθηκε η συνδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των Προέδρων όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά από αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., με την ομόφωνη υποστήριξη των αιτημάτων του κλάδου. Το Συντονιστικό έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις στις 26,27 και 28 Μαΐου, διεκδικώντας πρόσθετη «χρηματοδότητη της Π.Φ.Υ. για να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού claw back, να επιβιώσουν τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυϊατρεία τα οποία στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία και κινδυνεύουν τα ίδια με αφανισμό».

Συγκεκριμέαν, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί διεκδικούν:

1)    Τον περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και για το 2023 παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου claw back (στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών) με συνυπευθυνότητα της πολιτείας με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψη του και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).

2)     Το «κούρεμα» των τεχνητών χρεών που μας φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013- 2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή (που ορθώς έγινε) και που ήταν δάνειο και όχι τεχνητό χρέος.

Παράλληλα, ζητούν από τον Πρωθυπουργό της χώρας «να αφουγκραστεί την μακροχρόνια αδικία, να λάβει μέριμνα και να σταθεί δίπλα στα δίκαια αιτήματα των φορέων Π.Φ.Υ. για να διασφαλιστεί η επιβίωση των ιατρείων, των εργαστηρίων μας, των μονάδων μας, καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά».

Σε σχετική ανακοίνωση του κλάδου, αναφέρουν ότι «Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς! Ζητάμε την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας! Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αφανισμό μας! Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται! Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα για την Υγεία! Για το καλό της Δημόσιας Υγείας!».

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ