Μέχρι τον Αύγουστο η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων


Δύο επιπλέον μήνες, έως τον Αύγουστο, δίνει η Κομισιόν στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων.

Στην έκθεση αναφέρεται αναλυτικά, ότι η παρατηρούμενη επιβράδυνση του ρυθμού εκκαθάρισης οφείλεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην παράδοση λογισμικού με το οποίο θα επιτυγχάνονται οι επικαιροποιήσεις των στοιχείων καθώς και δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εφαρμογή ορισμένων μέτρων.

Αναγνωρίζεται βέβαια ότι ήδη, «έχουν ψηφιστεί πρόσθετες ενέργειες για τη βελτιστοποίηση και την απλούστευση της υφιστάμενης υποδομής πληροφοριακών συστημάτων και των διαδικασιών απονομής συντάξεων, οι οποίες θα επιτρέψουν την πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έως τον Αύγουστο του 2022, δύο μήνες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί».

Αυτό σημαίνει πως τα Ταμεία θα πρέπει να επιταχύνουν για να πληρώσουν τις εκκρεμείς συντάξεις έως τον Ιούνιο του 2022 σε περισσότερους από 80.000 εν αναμονή συνταξιούχους.

Το σχέδιο που έχουν καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ προέβλεπε πως έως τον Ιούνιο θα έπρεπε να εκκαθαριστούν όλες οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις της διετίας 2020-2021.

Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την απονομή και πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων με την εξής σειρά:

* Συντάξεις αναπηρίας (εφόσον δεν υπάρχει καθυστέρηση στα ΚΕΠΑ).

ο* Συντάξεις λόγω γήρατος με ένα Ταμείο.

* Συντάξεις λόγω θανάτου με ένα Ταμείο.

* Συντάξεις αναπηρίας/γήρατος/θανάτου με διαδοχική ασφάλιση.

* Συντάξεις με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο Ταμεία.

* Συντάξεις σε οφειλέτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμψηφισμού της οφειλής (έως 20.000 ευρώ) με το ποσό της αναμενόμενης σύνταξης.

Στις πληρωμές που κάνουν τα Ταμεία δεν είναι μόνον οι παλιές εκκρεμείς συντάξεις, αλλά κάθε μήνα βγαίνουν και αποφάσεις από νέες αιτήσεις, κατά βάση εύκολες περιπτώσεις με ένα ταμείο ασφάλισης, ώστε να μην φορτώνονται στο στοκ κι άλλες υποθέσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ