Η Airbnb αποχωρεί από την Κίνα καθώς τα lockdown «στραγγαλίζουν» τον τουρισμό


Η Airbnb τερματίζει τις δραστηριότητές της στην Κίνα, μετά τις σαρωτικές αλλαγές που έφερε στην οικονομία το lockdown. Ειναι άλλος ένας κολοσσός της Silicon Valley που δεν κατάφερε να πετύχει στη Χώρα του «Κόκκινου Δράκου» σχολιάζουν οι Financial Times

Η Airbnb τερματίζει τις δραστηριότητές της στην Κίνα, όπου η πολιτική «μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορονοϊό» σημαίνει ότι συνεχίζονται τα αυστηρά lockdown. Η αγορά του Κόκκινου Δράκου έχει περιοριστεί σημαντικά, λόγω των δρακόντειων μέτρων που επιβάλλουν οι Αρχές.

Όλες οι καταχωρίσεις για σπίτια και μισθώσεις στη χώρα θα αφαιρεθούν από τον ιστότοπο της εταιρείας μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε στο BBC πηγή με γνώση του θέματος. Η διαμονή εντός της Κίνας αποτελούσε μόνο το 1% των εσόδων της Airbnb τα τελευταία χρόνια.

Ο παγκόσμιος γίγαντας των βραχυχρόνιων μισθώσεων σχεδιάζει να ενημερώσει τους εργαζομένους που απασχολεί στη χώρα από σήμερα Τρίτη (24/5). Η Airbnb ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές της στην ηπειρωτική Κίνα το 2016, αντιμετωπίζοντας αυξημένο ανταγωνισμό από εγχώριους «παίκτες».

Πηγές αναφέρουν ότι η λειτουργία του κινεζικού τμήματος της Airbnb ήταν ήδη δαπανηρή και πολύπλοκη, ενώ η πανδημία επιδείνωσε αυτά τα ζητήματα και τον αντίκτυπό τους στην εταιρεία. Οι προσπάθειες που έκανε η πλατφόρμα για να επεκταθεί στην Κίνα δεν είχαν στεφθεί απο επιτυχία.

Οι αυστηρές πολιτικές του Πεκίνου για τον κορονοϊό έχουν περιορίσει δραστικά τον διασυνοριακό τουρισμό, και όποιος εισέρχεται στη χώρα υποχρεούται να τεθεί σε καραντίνα σε ειδικά ξενοδοχεία για διάστημα που φθάνει μέχρι και τέσσερις εβδομάδες. Οι κινεζικές αρχές έχουν επίσης δυσκολέψει τη διαδικασία για τους πολίτες να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν διαβατήρια και αυτόν τον μήνα ανακοίνωσαν ότι θα «περιορίσουν αυστηρά» τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Πηγές λένε ότι τα ταξίδια Κινέζων στο εξωτερικό αποτελούν μεγαλύτερη ευκαιρία για την Airbnb και η εταιρεία θα επικεντρωθεί εκ νέου σε αυτού του είδους παροχές. Καλά πληροφορημένες πηγές είπαν στο CNBC ότι η Airbnb θα διατηρήσει γραφείο στο Πεκίνο με εκατοντάδες υπαλλήλους.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας και επικεφαλής στην Κίνα, Νέιθαν Μπλέχαρτσικ, ανακοίνωσε ότι η Airbnb θα κλείσει τις εγχώριες λίστες της μέχρι το τέλος Ιουλίου εν μέσω «προκλήσεων που σχετίζονται με την πανδημία». «Η Airbnb China θα ενοποιηθεί και θα επικεντρωθεί στην επιχείρηση του εξερχόμενου τουρισμού», έγραψε σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της εταιρείας στο WeChat.

Οι Κινέζοι τουρίστες θεωρούνται υψηλού προφίλ και ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα για διεθνή ταξίδια από ό,τι οι τουρίστες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Πριν από την πανδημία, οι Κινέζοι τουρίστες άφησαν έσοδα ύψους 255 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, σε σύγκριση με 135 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι Αμερικανοί τουρίστες.

Από την έναρξη των εργασιών της στην ηπειρωτική Κίνα το 2016, η Airbnb έχει καταγράψει περίπου 25 εκατομμύρια παραμονές στη χώρα. Το 2017, μετονομάστηκε στην Κίνα ως «Aibiying», σε μια άτυχη προσπάθεια να ανταγωνιστεί τους εγχώριους παίκτες Tujia και Xiaozhu. Προηγουμένως είχε προσπαθήσει να αποκτήσει τη Xiaozhu, αλλά η συμφωνία δεν επετεύχθη.

Η έξοδός της σηματοδοτεί άλλη μια περίπτωση μεγάλου ομίλου της Silicon Valley που δεν κατάφερε να πετύχει στην Κίνα, μια αγορά που θεωρείται μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης παρά τις λειτουργικές επιπλοκές και το ανταγωνιστικό τοπίο, σχολιάζουν οι FT.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ