Γαλλία: Σκάνδαλο στην «αυλή» του Μακρόν – Υπουργός κατηγορείται για βιασμούς


Αντιμέτωπο με καταγγελίες για βιασμό είναι ένα μέλος της νεοσύστατης κυβέρνησης Μακρόν. Ο Ντάμιεν Αμπάντ υπουργός Αλληλεγγύης και Ατόμων με Αναπηρία δηλώνει αθώος και αρνείται να παραιτηθεί

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία η υπόθεση του Νταμιέν Αμπάντ, παραμονές των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Ο 42χρονος Ντάμιεν Αμπάντ, ο νέος υπουργός Αλληλεγγύης και Ατόμων με Αναπηρία, αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις, καθώς δύο γυναίκες τον κατηγόρησαν για βιασμό το 2010 και το 2011.

Ο Αμπάντ αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες και επέμεινε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Πάσχει από ένα νευρομυϊκό σύνδρομο που ονομάζεται αρθρογρύπωση και επηρεάζει τα άκρα του και το οποίο όπως είπε, τον καθιστά ανίκανο για σεξουαλική επίθεση. «Αμφισβητώ με τη μεγαλύτερη δύναμη τις κατηγορίες εναντίον μου. Όλες οι σεξουαλικές σχέσεις που είχα στη ζωή μου ήταν πάντα συναινετικές. Αυτές οι κατηγορίες πληγώνουν βαθειά εμένα και το περιβάλλον μου», είπε.

«Πάντα απέφευγα να κάνω θέμα την αναπηρία μου. Αναγκάζομαι να το κάνω τώρα για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και ακόμη και να μιλήσω για λεπτά θέματα για να εξηγήσω ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούμαι ήταν τεχνικά αδύνατες. Η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητά μου έχουν προσβληθεί»α

O AμπάντΑ.Ρ

«Επαναλαμβάνω έντονα, δεν έχω βιάσει ποτέ μια γυναίκα στη ζωή μου. Το να αντιμετωπίζω αυτά τα θέματα δημόσια είναι εξαιρετικά οδυνηρό για μένα, επομένως τώρα θα επικεντρωθώ στη δουλειά μου ως υπουργός».

Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί, ο Αμπάντ πρόσθεσε: «Πρέπει να παραιτηθεί ένας αθώος; Δεν το πιστεύω». Τις κατηγορίες δημοσίευσε η ερευνητική ιστοσελίδα Mediapart. Μία από τις γυναίκες είπε ότι είχε πάει για δείπνο με τον Aμπάντ τον Οκτώβριο του 2010, ήπιε ένα ποτήρι σαμπάνια και ξύπνησε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με τα εσώρουχά της δίπλα στον σημερινό υπουργό.

Μια δεύτερη γυναίκα,άγνωστη στην πρώτη, είπε ότι πέρασε ένα βράδυ μαζί του το 2011 και αρχικά είχε συναινέσει να κάνει σεξ, αλλά στη συνέχεια του ζήτησε να σταματήσει, κάτι που είπε ότι δεν κατάφερε. Πήγε για πρώτη φορά στην αστυνομία το 2012, αλλά είπε ότι δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την επίσημη καταγγελία που τελικά υποβλήθηκε το 2017. Η έρευνα έκλεισε αργότερα, με τους ντετέκτιβ να αναφέρουν έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.

Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, είπε ότι δεν γνώριζε τους ισχυρισμούς όταν διορίστηκε ο Αμπάντ. «Θα είμαι πολύ σαφής: για όλα αυτά τα θέματα παρενόχλησης, σεξουαλικής επίθεσης, δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία και πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε έτσι ώστε οι γυναίκες που μπορεί να είναι θύματα επίθεσης και παρενόχλησης, να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα», είπε.

Η Μπορν πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της θα υποστεί τις συνέπειες του διορισμού του Αμπάντ, «αν υπάρξουν νέα στοιχεία και ανοίξει μια νέα υπόθεση». Το 2020, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμαμέν ανακρίθηκε μετά από καταγγελίες για βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Τότε, ο Νταρμαμέν ο οποίος διορίστηκε εκ νέου την Παρασκευή, δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε μιλήσει με τους δικαστές «κατόπιν αιτήματός του». Μια γυναίκα τον είχε κατηγορήσει ότι τη βίασε το 2009. Αρνείται την καταγγελία και επιμένει ότι το σεξ ήταν συναινετικό. Έχει ασκήσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της γυναίκας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ