Συνάντηση Δένδια – Τσούνη – Ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων για την αμυντική συμφωνία


Ορόσημο για την ενδυνάμωση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, πραγματοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν ρηματικές διακοινώσεις για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από Ελλάδα και ΗΠΑ, ένα ορόσημο για την ενδυνάμωση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Η αμυντική συμφωνία κυρώθηκε προ ημερών από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία και τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 300 βουλευτές, εκ των οποίων θετικά τοποθετήθηκαν οι 181.
Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν οι 157 της ΝΔ, οι 22 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η ανεξάρτητη και συνεργαζόμενη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα Αδάμου και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Κων. Μπογδάνος.
Αντίθετα, οι 119 εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) καταψήφισαν την αμυντική συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του είχε αναφέρει ότι η συμφωνία είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και θα ανανεώνεται ανά 5ετια.

«Αυτό σημαίνει ότι σε μία εποχή που οι ΗΠΑ στρέφονται στην περιοχή του ινδοειρηνικού, αποφασίσουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα βελτιώνοντας στρατιωτικές υποδομές».

Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, πως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες αμυντικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ.

«Η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί στο προοίμιο της προβλέπει αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραίοτητας έναντι κάθε απειλής» όπως είπε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ