Σε κλοιό ρευστοποιήσεων ξανά η Wall Street – Αρνητικά σήματα από μεταποίηση και υπηρεσίες στις ΗΠΑ


Νέες πιέσεις εκδηλώνονται στην Wall Street, λόγων των ανησυχιών για είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση και στασιμοπληθωρισμό, μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως τον Μάιο επιβραδύνθηκε η αμερικανική οικονομική δραστηριότητα.

Η Wall Street βρίσκεται επίσημα σε «bear market», καθώς καταγράφει αθροιστική πτώση άνω του 20%, μετά την ταχεία πτώση τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας.

Ο Dow Jones υποχωρεί 15% από τα υψηλά του και ο δείκτης Nasdaq 31% από τα υψηλά του.

Σύμφωνα με αναλυτές, η μέση διάρκεια μιας «bear market» στην Wall Street διαρκεί ένα έτος και η σημερινή υποχώρηση έχει διαρκέσει μόνο για 100 ημέρες, επομένως θεωρούν πως η πτώση θα έχει συνέχεια.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικούς ρυθμούς θα σημάνουν και την είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση.

Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Μάιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές μείωσαν τη ζήτηση για υπηρεσίες, ενώ επανήλθαν οι περιορισμοί στην προσφορά λόγω των lockdown στην Κίνα και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 53,8 μονάδες αυτόν τον μήνα από 56,0 τον Απρίλιο.

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων μηνών, αποδόθηκε στις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, την περαιτέρω επιδείνωση των χρόνων παράδοσης των προμηθειών και την ασθενέστερη αύξηση της ζήτησης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ