Πέντε συμβουλές για την ασφάλεια του κατοικίδιου σας στις γιορτές


Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μία αγαπημένη περίοδος του χρόνου. Διακοπές άλλωστε, σημαίνει διάλειμμα από την καθημερινότητα και το σημαντικότερο, χρόνος με τους αγαπημένους μας. Όσο όμως και αν ακούγεται παράδοξο, στη διάρκεια των διακοπών ενδέχεται να βάζουμε ασυναίσθητα τα κατοικίδια ζώα μας σε σοβαρούς κινδύνους. Στο άρθρο αυτό λοιπόν θα διαβάσετε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα ζώα σας και πώς θα τους εξαλείψετε.

Διακοσμητικά Στοιχεία
Περίσκεψη απαιτείται με τα αντικείμενα διακόσμησης, ιδιαίτερα με τις γιρλάντες και τα στολίδια. Η γιρλάντα είναι πειρασμός για τις γάτες και αν καταπιούν κάποιο κομμάτι της, μπορεί να προκληθεί απόφραξη του εντέρου, κάτι που απαιτεί χειρουργική αφαίρεση του αντικειμένου.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης με τα έντονα και χρωματιστά στολίδια και τα μικροαντικείμενα της γιορτινής διακόσμησης που βρίσκονται χαμηλά και ενδέχεται να τραβήξουν την προσοχή των αγαπημένων σας κατοικίδιων. Πολλά από τα αντικείμενα αυτά είναι κατασκευασμένα από γυαλί ή άλλα επικίνδυνα υλικά, ικανά να τραυματίσουν τη στοματική κοιλότητα ή τα σπλάχνα των ζώων.

Διατροφικοί Κίνδυνοι
Κατά τη γιορτινή περίοδο, συνηθίζεται να υπάρχει αφθονία φαγητού και γλυκών στην κουζίνα.

Πολλά από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά περιέχουν σοκολάτα και/ ή ξηρούς καρπούς, συστατικά που μπορεί να είναι τοξικά για τον οργανισμό των ζώων.

Ανάλογα με το είδος και την ποσότητα της ακούσιας κατανάλωσης της σοκολάτας, τα χαρακτηριστικά κλινικά συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν: εμετό, διάρροια, υπερδραστηριότητα, τρόμο (τρέμουλο), καρδιακή αρρυθμία και επιληπτική κρίση.

Ξηροί καρποί όπως είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα καρύδια μακαδέμια μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη της αναπνευστικής οδού ή του πεπτικού συστήματος, καθώς και στομαχικές αναταραχές με αποτέλεσμα εμετό ή διάρροια.

Σύνεση επίσης απαιτείται με τα κόκκαλα του κρέατος, καθώς ενδέχεται να τραβήξουν την προσοχή του σκύλου, συχνά καταλήγοντας σε απόφραξη κάποιου οργάνου.

Επικίνδυνα Φυτά
Διάφορα φυτά της εορταστικής διακόσμησης μπορεί ν’ αποβούν τοξικά για τον οργανισμό του σκύλου και της γάτας αν καταποθούν. Στα φυτά αυτά περιλαμβάνονται η πευκοβελόνα, ο ιξός, το γκι, το αλεξανδρινό. Οι περισσότερες κλινικές ενδείξεις αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα, περιλαμβάνοντας τον εμετό και τη διάρροια.

Στα πιο βαριά συμπτώματα αναφέρονται η δύσπνοια, η εξάντληση ή η λιποθυμία και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά.

Καλώδια
Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων συνηθίζεται οι άνθρωποι να φωτίζουν τα σπίτια με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.

Αν ακολουθείτε τη συγκεκριμένη παράδοση, τότε σιγουρευτείτε ότι τα λαμπιόνια και κάθε είδους καλώδιο είναι εκτός πρόσβασης για τα κατοικίδια, καθώς η επαφή τους με αυτά μπορεί να καταλήξει σε θανατηφόρο ηλεκτρικό σοκ.

Ασφαλή Παιχνίδια
Τα Χριστούγεννα, στους περισσότερους ιδιοκτήτες αρέσει να καλοπιάνουν τους αγαπημένους τους τετράποδους φίλους με δωράκια.

Κάτι απόλυτα κατανοητό, εφόσον ισχύει η επιφύλαξη της ασφάλειάς τους κατά την επιλογή του δώρου.

Αποφεύγετε λοιπόν γενικά αντικείμενα με κορδόνια, κορδέλες, λάστιχα μικρές μπάλες ή αντικείμενα που μπορεί να καταποθούν.

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε κατάλληλα και ανθεκτικά παιχνίδια, όπως είναι τα παιχνίδια Kongs για τους σκύλους, τα οποία μπορείτε να γεμίσετε με υγιεινές τροφές ή λιχουδιές.

Μία καλή επιλογή δώρου για γάτες είναι διαδραστικά παιχνίδια, catnips και λούτρινα ζωάκια.

Μετάφραση-επιμέλεια από το πρωτότυπο άρθρο: Μαρίνα Σίσκου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ