Αθλητισμός: Η αερόβια άσκηση ενισχύει την ψυχική υγεία ατόμων παχυσαρκία-Μελέτη [vid]


Ενώ η σωματική δραστηριότητα προσφέρει οφέλη για την ψυχική υγεία για όλους, ο καλύτερος τύπος δραστηριότητας που τονώνει τη διάθεση ποικίλλει ανάλογα με το βάρος και τις συννοσηρότητες. Οι ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Affective Disorders εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του τύπου, της συχνότητας και της διάρκειας της σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με παχυσαρκία και ποικίλου αριθμού χρόνιων ασθενειών.

Για να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα διαφόρων τύπων, συχνοτήτων και διάρκειας δραστηριοτήτων σε ενήλικες με παχυσαρκία, με και χωρίς συννοσηρότητες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συγχρονικά δεδομένα από το Behavioral Risk Factor Surveillance (BRFSS), μια επαναλαμβανόμενη τηλεφωνική έρευνα που απευθύνεται σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντλήθηκαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2011 και 2019, με αποτέλεσμα 871.949 συμμετέχοντες στην ανάλυση. Από αυτούς, οι 43,82 ήταν υγιείς, το 10,09% ήταν άτομα με παχυσαρκία χωρίς χρόνιες συννοσηρότητες, το 11,81% ήταν άτομα με παχυσαρκία με 1 συννοσηρότητα και το 34,8% με 2 ή περισσότερες συννοσηρότητες.

Το περπάτημα ήταν η πιο δημοφιλής δραστηριότητα σε όλες τις ομάδες. Η αερόβια άσκηση και η προπόνηση δύναμης είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη για την ψυχική υγεία για υγιή άτομα (21,92%, 20,46%, αντίστοιχα). Ενώ το τρέξιμο, η πεζοπορία και η ποδηλασία συσχετίστηκαν με τα μεγαλύτερα οφέλη για την ψυχική υγεία σε υγιείς ενήλικες, τα βίντεο και τα μαθήματα αεροβικής, το γκολφ και η κολύμβηση ωφέλησαν τα άτομα με παχυσαρκία και με 1 συννοσηρότητα (22,14%, 20,75%, 19,64% αντίστοιχα). Για άτομα με παχυσαρκία και 2 ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις, μόνο τα βίντεο και τα μαθήματα αεροβικής (19,6%) βελτίωσαν την ψυχική υγεία κατά περισσότερο από 17%.

Επιπλέον, οι ασθενείς που ασκήθηκαν για περίπου 40 έως 50 λεπτά, 3 έως 4 φορές την εβδομάδα, ανέφεραν τα πιο θετικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να κάνουν πιο στοχευμένες συστάσεις δραστηριότητας για άτομα με παχυσαρκία. «Είναι σημαντικό να συστήνουμε διαφορετικές στρατηγικές φυσικής δραστηριότητας για άτομα με παχυσαρκία και χρόνιες συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία για να μεγιστοποιήσουμε τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων», κατέληξαν οι ερευνητές.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ