Κίνα: Χρησιμοποιεί την COVID-19 για να στειρώσει το ταξίδι του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ


Κίνα: Η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προσγειώθηκε στην Κίνα για να ξεκινήσει έρευνα για παραβιάσεις εναντίον Ουιγούρων Μουσουλμάνων στη Σιντζιάνγκ τη Δευτέρα, αλλά οι κινεζικές αρχές περιόρισαν σοβαρά το ταξίδι με μέτρα για την COVID-19. Η Ύπατη Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μισέλ Μπασελέ προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες πριν από την άφιξή της τη Δευτέρα, λέγοντας ότι το ταξίδι δεν ήταν «έρευνα». Η Bachelet θα επισκεφθεί δύο τοποθεσίες στην περιοχή Xinjiang, όπου έχουν τεκμηριωθεί ευρέως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας κατά των Ουιγούρων.

Ωστόσο, συμφώνησε να παραμείνει σε έναν «κλειστό κύκλο» ατόμων που έχουν συσταθεί από στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) στο Πεκίνο. Αξιωματούχοι του ΚΚΚ λένε ότι τα μέτρα είναι μια προσπάθεια για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της COVID-19.

Κανένα μέλος του Τύπου δεν θα επιτρέπεται να ακολουθεί την Bachelet στο ταξίδι. Η Bachelet αντιμετώπισε προειδοποιήσεις από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι η συνέχιση του ταξιδιού παρά τους σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβασή της θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία του ΟΗΕ.

«Εάν ο Ύπατος Αρμοστής αποτύχει να αποκτήσει την απαραίτητη πρόσβαση για ουσιαστική έρευνα, η αξιοπιστία του γραφείου θα μπορούσε να υποστεί μόνιμη ζημιά και μπορεί κάλλιστα να διακυβευτεί η ικανότητα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να εξασφαλίσει ουσιαστικές μελλοντικές έρευνες», είπε στην Guardian η Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC).

«Οι περιορισμοί της Covid δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως λόγος για να δικαιολογηθεί η ΛΔΚ Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επειδή δεν επέτρεψε μια ουσιαστική έρευνα». Η Κίνα έχει κατηγορηθεί για παράνομη φυλάκιση έως και τριών εκατομμυρίων Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ, καθώς και για αναγκαστικές στειρώσεις και αμβλώσεις.

Οι κινεζικές αρχές ισχυρίζονται ότι τα στρατόπεδα στην περιοχή είναι εγκαταστάσεις «επανεκπαίδευσης» για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η Κίνα πραγματοποιεί στην πραγματικότητα μια πολιτιστική γενοκτονία κατά των Ουιγούρων.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει τις καταχρήσεις αυτές καθαυτές.

Το Κογκρέσο ψήφισε τον Νόμο για την Πρόληψη της Καταναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων τον Δεκέμβριο, μια δικομματική νομοθεσία που εμποδίζει την εισαγωγή αγαθών που γίνονται μέσω καταναγκαστικής εργασίας στην περιοχή Xinjiang.

Η Bachelet θα παραδώσει δημόσια ενημέρωση τύπου σχετικά με τα ευρήματά της στις 28 Μαΐου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ