Πως θα λειτουργεί ο «μηχανισμός» για τη μείωση του κόστους ρεύματος


Έξτρα έσοδα 1,5 με 2 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος στο δεύτερο εξάμηνο του έτους εξασφαλίζει η κυβέρνηση με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε προχθές στην επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, νέα παραλλαγή του σχεδίου ώστε να μην αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Έτσι, με τον νέο μηχανισμό παρέμβασης, τίθεται πλαφόν στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών (με ανώτατο ποσό το λειτουργικό κόστος των μονάδων τους) για τις ποσότητες ρεύματος που παράγουν και πουλάνε μέσω του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας.

Στη συνέχεια οι πάροχοι θα αγοράζουν το ρεύμα στη χρηματιστηριακή τιμή, η οποία θα εξακολουθεί να διαμορφώνεται με τους ισχύοντες κανονισμούς της αγοράς και η διαφορά ανάμεσα στο κόστος παραγωγής με την Οριακή Τιμή Συστήματος θα παρακρατείται και θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Με τον τρόπο αυτό θα ανακτηθούν τουλάχιστον 1,5 με 2 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων των παραγωγών για το εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου. Με τα χρήματα αυτά και σε συνδυασμό με τα έσοδα των ρύπων και τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος όλων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το αποτέλεσμα θα είναι η διαμόρφωση χαμηλών τιμών ρεύματος με τις οποίες οι οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τις ποσότητες που καταναλώνουν. Στόχος είναι η κιλοβατώρα να κοστίζει γύρω στο 0,145 ευρώ για τα νοικοκυριά.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφού απέσπασε την αρχική συμφωνία της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν θα στείλει την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τη νομοθετική διάταξη προκειμένου να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί και να δοθεί και το τελικό «ΟΚ» στην Ελλάδα. Στόχος είναι η εφαρμογή του μέτρου να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ