Οι Τούρκοι μετρούν τις αντιδράσεις μας: Πρόβα «θερμού» επεισοδίου με αποστολή πλοίων και αεροσκαφών


Κλιμακώνουν τις προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα οι Τούρκοι, τσεκάροντας τους χρόνους αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – Απογοήτευση και εκνευρισμός βλέποντας της Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό να έχουν «κλειδώσει» το Αιγαίο σε αέρα και θάλασσα – Αστακοί τα νησιά μας από τον Στρατό Ξηράς και μόνιμη επαγρύπνηση υπό το φόβο προβοκάτσιας.

Να πυρπολήσει με κάθε τρόπο την ένταση στο Αιγαίο επιχειρεί το καθεστώς Ερντογάν, δημιουργώντας συνθήκες «θερμού» επεισοδίου, με παράλληλες προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα και ταυτόχρονη πίεση με αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά παράλια.

Με δεδομένη την πολιτική και οικονομική αστάθεια στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι προφανές ότι αναζητά μία νίκη που θα ισχυροποιήσει ξανά το ηγετικό του προφίλ, λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην Τουρκία. Άλλωστε ο ίδιος έχει αποδείξει πόσο απρόβλεπτος είναι – ειδικά όταν βρίσκεται υπό πίεση – και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιχειρήσει να εξάγει την εσωτερική κρίση στην Τουρκία προς το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Η επανεμφάνιση στο Αρχιπέλαγος του ερευνητικού σκάφους «Γιουνούζ», το οποίο συνοδεύεται από τουρκική ακταιωρό αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να κλιμακώσει την ένταση ανά πάσα στιγμή και έρχεται σε συνέχεια των προκλητικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Το Γιουνούζ κινείται από το πρωί της Τετάρτης (25/05) σε διεθνή ύδατα στο «τρίγωνο» Χίος – Μυτιλήνη – Άγιος Ευστράτιος. Κάθε του κίνηση παρακολουθείται από το ελληνικό Λιμενικό, ενώ σε όλο το Αιγαίο έχει αναπτυχθεί το σύνολο σχεδόν του ελληνικού Στόλου, μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2022».

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι μετρούν τις αντιδράσεις μας και την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μιας και επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν την Πολεμική μας Αεροπορίας με εισβολή στο FIR Αθηνών ακόμα και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και της Τρίτης. Αυτό που βρήκαν ωστόσο μπροστά τους, μάλλον τους απογοήτευσε, με τα ελληνικά μαχητικά να τους περιμένουν στο Αρχιπέλαγος και να τους αναχαιτίζουν μέσα σε δευτερόλεπτα, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν άρον άρον στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Παρά τις δυναμικές ωστόσο απαντήσεις που λαμβάνουν, οι Τούρκοι δεν σταματούν τις προκλήσεις, ενώ τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται και έντονη κινητικότητα από τα τουρκικά παράλια, με λέμβους γεμάτες παράνομους μετανάστες, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, να επιχειρούν να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα προωθούμενοι φυσικά από τις τουρκικές Αρχές.

Εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία που έχουν δημιουργήσει πλωτή και εναέρια ασπίδα απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, ο Στρατός Ξηράς από την πλευρά του έχει καταστήσει φρούρια τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ είναι πανέτοιμοι να βρεθούν σε κάθε βραχονησίδα του Αρχιπελάγους.

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται κάθε στιγμή την στρατιωτική ετοιμότητα της Ελλάδας και για το λόγο αυτό αναζητούν τρόπους που θα πυροδοτήσουν την ένταση. Μία ενέργεια αρκεί για να βάλει «φωτιά» στο Αρχιπέλαγος και για το λόγο αυτό η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει σαφείς εντολές προς τα στελέχη για μεγάλη προσοχή και ψύχραιμες αντιδράσεις, πάντα με βάση τις εντολές που λαμβάνουν από το ελληνικό «Πεντάγωνο».

Ένα είναι σίγουρο και το γνωρίζουν καλά και οι Τούρκοι: Αν η Ελλάδα προκληθεί σε ακραίο βαθμό, τότε η απάντηση προς την Τουρκία θα είναι τέτοιας ισχύος από τις Ένοπλες Δυνάμεις που θα την στείλουν πίσω στον 19ο αιώνα. Είμαστε πιο έτοιμοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ