Η Κίνα προτείνει μία περιφερειακή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και ασφάλειας στο Νότιο Ειρηνικό


Η Κίνα εγκαινίασε μια μεγάλη πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων ελευθέρου εμπορίου και ασφάλειας με τις χώρες του Νότιου Ειρηνικού, η οποία όμως ήδη αποδοκιμάζεται από μία από τις χώρες αυτές ως προσπάθεια να τεθεί η περιοχή κοντά στην «τροχιά του Πεκίνου».

Η πρωτοβουλία λαμβάνει τη μορφή ενός σχεδίου συμφωνίας και σχεδίου εφαρμογής για περίοδο πέντε ετών με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ της Κίνας και των κρατών της περιοχής, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters την Τετάρτη.

Τα έγγραφα αυτά θα συζητηθούν με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σε αρκετές χώρες της περιοχής, η οποία θα αρχίσει την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, σε δέκα νησιωτικά κράτη της περιοχής θα προσφερθεί βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα, η προοπτική μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης στην πελώρια κινεζική αγορά με το 1,4 δισεκατομμύριο των κατοίκων της.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τις αστυνομικές δυνάμεις και να εμπλακεί στην τοπική κυβερνοασφάλεια. Θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιήσει ευαίσθητου χαρακτήρα επιχειρήσεις ναυτικής χαρτογραφίας και να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στους τοπικούς φυσικούς πόρους.

Η υιοθέτηση αυτού του «κοινού αναπτυξιακού οράματος», το όνομα που δόθηκε στο σχέδιο συμφωνίας, θα μπορούσε να γίνει στις 30 Μαΐου με την ευκαιρία μιας συνάντησης μεταξύ του Ουάνγκ και των υπουργών Εξωτερικών της περιοχής, που θα πραγματοποιηθεί στα νησιά Φίτζι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ