Συναγερμός στην Κύπρο: Σε έξαρση η σχολική παραβατικότητα


Κύπρος – Όλες οι ειδήσεις: Έξαρση περιστατικών βίας και παραβατικότητας εντός σχολικών χώρων ακόμα και  καταγραφή σοβαρότατων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπο Διονυσίου, τον τελευταίο μήνα έχουν παρατηρηθεί άκρως ανησυχητικά περιστατικά σε Γυμνάσια, με την κατάσταση όπως χαρακτηριστικά να αναφέρει, «να έχει ξεφύγει».

Όπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Διονυσίου είναι καιρός να επαναξιολογηθούν τα προγράμματα του υπουργείου που βρίσκονται σε ισχύ εντός σχολικών χώρων σχετικά με αυτά τα άκρως σημαντικά ζητήματα, γιατί όπως είπε, «φαίνεται ότι τελικά δεν αποδίδουν».

«Οι γονείς παίρνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και έχουμε την απαίτηση να είναι προστατευμένα και να βρίσκονται σε χώρο ασφαλή. Έχουν την ευθύνη για αυτό οι εκπαιδευτικοί και το υπουργείο Παιδείας ως εργοδότης τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διονυσίου, αναφερόμενος σε αρκετά περιστατικά κατά τα οποία μαθητές άλλων σχολείων φεύγουν από αυτά και καταλήγουν σε άλλες, γειτονικές σχολικές μονάδες, να κάνουν έκτροπα και βανδαλισμούς. Αναφέρθηκε σε πρόσφατη περίπτωση, κατά την οποία ομάδα μαθητών Λυκείου, έσπευσε σε γειτονικό Γυμνάσιο προκαλώντας επεισόδια και καταστροφές.

Ευθύνες, όμως σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου, έχουν και οι γονείς, τονίζοντας την ανάγκη να επιβλέπουν σωστά τα παιδιά τους και δη, τον τρόπο με τον οποίο αυτά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Κι αυτό διότι, αρκετοί μαθητές δημιουργούν διάφορα γκρουπ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων οργανώνουν ακόμη κι έκτροπα, αλλά και εκφοβισμό άλλων παιδιών. Επ’ αυτού, ο κ. Διονυσίου αναφέρθηκε και σε άκρως ανησυχητικά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού (μπούλινγκ) που λαμβάνουν χώρα σε σχολεία, με αποτέλεσμα παιδιά να ζουν έναν εφιάλτη.

Την ίδια ώρα, ανησυχίες για τα όσα διαδραματίζονται εντός σχολικών χώρων, διατυπώνουν και οι εκπαιδευτικοί, με την ΟΕΛΜΕΚ να επαναφέρει εκ νέου το αίτημα της για τοποθέτηση φρουρών ασφαλείας και στα Γυμνάσια, καθώς εκεί δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα, αρκετά συχνά Γυμνάσια γίνονται στόχοι εξωσχολικών, οι οποίοι εκδηλώνουν εντός τους παραβατικές συμπεριφορές, καθώς εκεί δεν υπάρχουν φρουροί κι επιτηρητές σε σχέση με τα Λύκεια.

Πάντως, το ζήτημα της εισόδου εξωσχολικών εντός σχολείων είναι κάτι που προβληματίζει τους αρμόδιους φορείς καθώς εδώ και χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα, τόσο με ελεγχόμενες εισόδους, όσο και με υψηλές περιφράξεις. Στον απόηχο όλων αυτών καθώς και των κονδυλίων που έχουν δαπανηθεί, προκύπτει η ανάγκη για την επανεξέταση της αποτελεσματικότητάς τους.

Αναφορικά, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σχετικά με «σεξουαλική παρενόχληση – κακοποίηση μαθήτριας σε Γυμνάσιο της επαρχίας Λευκωσίας», όπου εξωσχολικός εισήλθε στο σχολείο και στην τάξη της και με τη βοήθεια συμμαθητών της, την στρίμωξαν σε γωνία παρενοχλώντας την, το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει πως δεν υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό προκύπτει από τη διερεύνηση που έκανε η Αστυνομία, ενώ επεσήμανε ότι το σχολείο χειρίστηκε το θέμα με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Παιδείας σχολιάζοντας το θέμα αυτό, ανέφεραν στον «Φ» ότι εξωσχολικός εισήλθε στο σχολείο και στη συγκεκριμένη τάξη, τη στιγμή που ο καθηγητής βρισκόταν στην αυλή και επιτηρούσε ομάδα παιδιών που ασχολούνταν με είδος τέχνης.

Στην τάξη βρίσκονταν παιδιά που ασχολούνταν με άλλο είδος τέχνης. Ο εξωσχολικός, ο οποίος ήταν γνωστός της μαθήτριας, καθώς στη συνέχεια τον κατονόμασε, μαζί με έναν συμμαθητή της, φαίνεται να την στρίμωξαν σε γωνία της αίθουσας αγγίζοντας την στην κοιλιά.

Αν και το περιστατικό αρχικά, περιγράφηκε ως πλάκα, στη συνέχεια καταγγέλθηκε από τη μαθήτρια στη διεύθυνση του σχολείου. Όπως μας αναφέρθηκε από το υπουργείο, το σχολείο αμέσως ενημέρωσε τους γονείς και την Αστυνομία, ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται. Ο εξωσχολικός κλήθηκε στην Αστυνομία, η οποία διερεύνησε υπόθεση άσεμνης επίθεσης και παραβατικής συμπεριφοράς (σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας), κάνοντας του επίπληξη. Ο μαθητής του σχολείου, ο οποίος είχε εμπλοκή στο επεισόδιο, έχει ήδη τιμωρηθεί.

Όμως, το θέμα για το υπουργείο Παιδείας δεν κλείνει εδώ καθώς αυτό διερευνά μια ακόμη σημαντική πτυχή του περιστατικού. Το πώς εισήλθε στο σχολείο εξωσχολικός και πώς κατάφερε να εισέλθει εντός της αίθουσας εν ώρα λειτουργίας και μαθήματος. Όπως πληροφορείται ο «Φ», πέραν από την αρχική ενημέρωση του υπουργείου από τη διεύθυνση του Γυμνασίου, αναμένονται σήμερα επιπρόσθετα στοιχεία για το ανησυχητικό αυτό περιστατικό.

«Αναφορικά με το θέμα παραβατικής συμπεριφοράς που διαπιστώθηκε, θα τύχει χειρισμού από τη σχολική μονάδα και θα γίνει περαιτέρω διερεύνηση για την παρουσία εξωσχολικού στον χώρο του σχολείου», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως, το θέμα αυτό τέθηκε και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με αναφορά του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη. Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την ενέργεια αυτή που προήλθε από εξωσχολικό και συμμαθητές της μαθήτριας. Ζητούμε, το υπουργείο Παιδείας, η Αστυνομία και όλοι οι φορείς όπως άμεσα εξετάσουν το θέμα και κάνουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ούτως ώστε και να τιμωρηθούν εκείνοι που πρέπει, που ολιγώρησαν, αλλά και να διασφαλιστεί η στήριξη της μαθήτριας».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ