Θηλασμός: Ενισχύει το IQ του παιδιού – Μελέτη


Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα μωρά που θήλασαν για έξι μήνες ή περισσότερο σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ που μετρούσαν τις δεξιότητες λεκτικών και χωρικών σχέσεων μέχρι την ηλικία των 14 ετών σε σύγκριση με παιδιά που δεν θήλαζαν ως μωρά. Τα αποτελέσματα διεξήχθησαν αφού οι ερευνητές έλεγξαν το επίπεδο εκπαίδευσης και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των μητέρων. «Σε ορισμένες χώρες, οι μητέρες από κοινωνικά προνομιούχα υπόβαθρα και οι μητέρες που βαθμολογούνται υψηλότερα σε γνωστικά τεστ είναι πιο πιθανό να θηλάζουν τα μωρά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχει υποστηριχθεί ότι η σχέση μεταξύ του θηλασμού και της γνωστικής ανάπτυξης οφείλεται σε αυτές τις διαφορές», είπε η επικεφαλής της μελέτης Reneé Pereyra-Elías, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία.

Ωστόσο, «αφού ληφθούν υπόψη οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και η μητρική γνωστική ικανότητα, οι μεγαλύτερες διάρκειες θηλασμού συνδέονται με υψηλότερα γνωστικά σκορ στα παιδιά, ακόμη και μέχρι την ηλικία των 14 ετών», πρόσθεσε η Pereyra-Elías. Το μητρικό γάλα περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, είπε. «Περιέχει επίσης microRNAs, τα οποία είναι κομμάτια γενετικού κώδικα που είναι υπεύθυνα για τον προγραμματισμό του εγκεφάλου μας ώστε να αναπτύσσεται και να λειτουργεί σωστά», είπε η Pereyra-Elías.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για περίπου έξι μήνες, ακολουθούμενο από συνέχιση του θηλασμού καθώς εισάγονται τρόφιμα για ένα έτος ή περισσότερο. Ο παρατεταμένος θηλασμός συνδέεται με μια μακρά λίστα πιθανών οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου για λοιμώξεις και ορισμένες ασθένειες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 7.800 βρέφη που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2000 έως το 2002 μέχρι να συμπληρώσουν τα 14 έτη. Το είκοσι τρία τοις εκατό των βρεφών θήλασαν για έξι μήνες ή περισσότερο και περίπου το 34% δεν θήλασαν καθόλου. Τα παιδιά έκαναν τεστ μέτρησης των δεξιοτήτων λεκτικών και χωρικών σχέσεων όταν ήταν 5, 7, 11 και 14 ετών. Οι βαθμολογίες στα τεστ ήταν υψηλότερες μεταξύ των παιδιών που θήλαζαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για άλλους παράγοντες.

Δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να θηλάσουν και αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά τους θα είναι σε μειονεκτική θέση. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πιθανά κέρδη στη γνωστική ικανότητα μεταξύ των παιδιών που θηλάζουν για αρκετούς μήνες θα ισοδυναμούσαν με μόλις 2-3 βαθμούς IQ στη συνήθη κλίμακα IQ, στην οποία ο μέσος όρος είναι 100», διευκρίνισε η Pereyra-Elías.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου του PLOS ONE.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ