Νόσος Πάρκινσον: Ποια παραλλαγή Covid μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο – Μελέτη


Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει παγκοσμίως το 1% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson βρήκαν στοιχεία μέσω ενός μοντέλου ποντικιού που υποδηλώνουν ότι η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνουν ότι όλοι οι ασθενείς με λοίμωξη SARS-CoV-2 θα νοσήσουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένας πιθανός λόγος ανησυχίας.

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει το 0,1–0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία στο 1% σε άτομα άνω των 60 ετών. Γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο είναι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες και προηγούμενη έρευνα έχει επίσης συνδέσει την πάθηση με άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη και ο διαβήτης τύπου 2. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια, PA, ανέφεραν μια σύνδεση μεταξύ της μόλυνσης από SARS-CoV-2 και ενός υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον μέσω ενός μοντέλου ποντικιού. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Movement DisordersTrusted Source.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε ευρήματα από προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Movement Disorders τον Μάιο του 2022. Σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα της νέας μελέτης Δρ. Richard Smeyne, η προηγούμενη μελέτη — στην οποία συμμετείχε επίσης — έδειξε ότι ο ιός της γρίπης H1N1 αύξησε την ευαισθησία των ντοπαμινεργικών νευρώνων στον εγκέφαλο σε μια χημική ουσία που ονομάζεται MPTP σε ένα μοντέλο ποντικιού. Η ντοπαμίνη στέλνει μηνύματα στα μέρη του εγκεφάλου που μας επιτρέπουν να κινούμαστε. Εάν οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες καταστραφούν ή χαθούν, η κανονική κίνηση δεν είναι πλέον δυνατή. Η απώλεια της φυσιολογικής κίνησης είναι σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον.

Το MPTP, εξήγησε ο Δρ Smeyne, έχει χρησιμοποιηθεί σε ποντίκια για να διερευνηθεί η παθολογία της νόσου του Πάρκινσον. Με την πρόσφατη πανδημία COVID-19, ο Δρ Σμέιν και η ομάδα του ήθελαν να προσδιορίσουν, εάν όσοι επέζησαν από τη μόλυνση θα έδειχναν παρόμοια επίδραση στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες. «Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι η μόλυνση με την αρχική παραλλαγή SARS-CoV-2 (Alpha (B.1.1.7 USA-1) δημιούργησε περίπου δύο φορές μεγαλύτερη ευαισθησία στη μιτοχονδριακή τοξίνη (MPTP) από τη γρίπη H1N1 του 2009».

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ανησυχητικά, ο Δρ Σμέιν είπε ότι δεν υποδηλώνουν ότι όλοι όσοι είχαν λοίμωξη από SARS-CoV-2 θα πάθουν νόσο του Πάρκινσον. «Σε αυτή τη μελέτη, δείχνουμε ότι η λοίμωξη από την άλφα [παραλλαγή του SARS-CoV-2], σε επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί μέτρια έως σοβαρή, θα αυξήσει τον κίνδυνο κατά περίπου δύο φορές συγκριτικά με τις παρατηρήσεις για τη γρίπη», εξήγησε. «Έτσι, σε ατομικό επίπεδο, ο κίνδυνος δεν είναι ακόμα τόσο μεγάλος».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ