Άρχισε η παράνοια στην Ευρώπη: Με βεντάλιες και θερμοστάτες θα περιορίσουν την κατανάλωση


Το είχαμε επισημάνει εγκαίρως από το Newsbomb.gr με σχετική αρθρογραφία ότι η Ε.Ε. δεν έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και θα μπούμε σε διαδικασίες περιορισμού  μετακινήσεων, τηλεργασίας και διακοπών ρεύματος.

Όπως όλα δείχνουν το μάρμαρο των επιλογών της Ε.Ε. και συνολικά της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα τον πληρώσουν πολύ ακριβά όλοι οι λαοί της Ευρώπης χωρίς να έχουν αποφασίσει ούτε για τον πόλεμο, ούτε για τις κυρώσεις.

Η Αθήνα οδεύει προς το…κρίσιμο ραντεβού των «27» στις Βρυξέλλες με την ξεκάθαρη θέση ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα πρέπει να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα-μαξιλάρι στην προσπάθεια στήριξης των οικονομιών και των καταναλωτών, ωστόσο, η τακτική που θα ακολουθήσουν οι αποκαλούμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δεν αφήνει πολλά περιθώρια και ελπίδες.

Ήδη κάποιες χώρες ακολουθούν την δική τους στρατηγική περικοπών στην ενέργεια μετακυλίοντας το πρόβλημα στους πολίτες. Εν ολίγοις πάμε σε ένα δύσκολο ενεργειακά φθινόπωρο και ένα ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα.

Οι αποφάσεις των Ισπανών: Πάρτε βεντάλιες

Το σχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει ελέγχους θερμοκρασίας σε δημόσια γραφεία, μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων και θα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι. Το καλοκαίρι, ο κλιματισμός σε γραφεία σε χώρους εργασίας δεν πρέπει να ρυθμίζεται χαμηλότερα από 27 βαθμούς Κελσίου, κάτι που είναι πιθανό να κάνει κοινή τη χρήση της παραδοσιακής ισπανικής βεντάλιας στο γραφείο.

Το χειμώνα, η θέρμανση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 19 βαθμούς Κελσίου. Το σχέδιο, θα ενθαρρύνει επίσης τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ποδήλατα για να πάνε στη δουλειά τους και επίσης θα σβήνει τα φώτα νωρίτερα στα δημόσια κτήρια.

«Ακόμη και αν η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χαμηλότερη έκθεση στη ρωσική ενέργεια, είναι προφανές ότι δεν είναι απρόσβλητη από την αύξηση των τιμών της ενέργειας», δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο εξηγώντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας. Αρμόδιοι Ισπανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα μέτρα στοχεύουν σε μείωση κατά 25% της χρήσης ενέργειας από την κεντρική διοίκηση. Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας θα λάβει 1 δισεκατομμύριο ευρώ χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία Covid-19 για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημόσιων κτιρίων.

Ιταλία: Επιχείρηση «θερμοστάτης» και πρόστιμα

Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, υπουργείων κλπ, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ. Τα σενάρια δηλαδή που εξετάζονται για να καλυφθεί η επάρκεια είναι εφιαλτικά και κινούνται σε μια νέα δέσμη περιορισμών αντίστοιχη με την εποχή του σκληρού lockdown λόγω της πανδημίας.

Η ΕΕ δεν προνόησε καμία εναλλακτική λύση και το κάθε κράτος μέλος μπαίνει στη λογική του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», παρά τις επικοινωνιακές κορώνες της προέδρου της Κομισιόν ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ