Έμμηνος ρύση: Τι είναι το κύπελλο περιόδου και πόσο ασφαλές αποδεικνύεται;


Έχει κάνει αίσθηση η φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στις σερβιέτες και τα ταμπόν. Τι είναι όμως ακριβώς το κύπελλο περιόδου; Το μικρό, εύκαμπτο κύπελλο είναι κατασκευασμένο από σιλικόνη ή καουτσούκ λατέξ. Αντί να απορροφά τη ροή σας, όπως ένα ταμπόν ή σερβιέτα, το πιάνει και το μαζεύει.

Πώς χρησιμοποιείται το κυπελλάκι περιόδου;

Λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδός σας, διπλώστε σφιχτά το κύπελλο της περιόδου και τοποθετήστε το σαν ταμπόν. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, δεν πρέπει να το αισθάνεστε. Είναι παρόμοιο με την τοποθέτηση ενός διαφράγματος ή ενός δακτυλίου ελέγχου των γεννήσεων. Το κυπελλάκι σας θα ανοίξει και θα ακουμπήσει στα τοιχώματα του κόλπου σας. Σχηματίζει ένα φράγμα για την αποφυγή διαρροών. Στη συνέχεια, το αίμα στάζει απλώς στο κύπελλο. Μερικά είδη είναι μιας χρήσης, αλλά τα περισσότερα είναι επαναχρησιμοποιημένα. Για να το αφαιρέσετε, τραβάτε το στέλεχος που προεξέχει από το κάτω μέρος και πιέζετε τη βάση για να απελευθερώσετε τη σφράγιση. Στη συνέχεια, απλώς αδειάζετε, πλένετε με σαπούνι και νερό και αντικαθιστάτε. Στο τέλος του κύκλου σας, μπορείτε να αποστειρώσετε το κυπελλάκι σας σε βραστό νερό. Όπως κάθε άλλο προϊόν για την περίοδό σας, μπορείτε να τα αγοράσετε ηλεκτρονικά ή χωρίς ιατρική συνταγή σε παντοπωλεία και φαρμακεία.

Πλεονεκτήματα

  • Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και το πορτοφόλι. Ένα επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο που κοστίζει 30 έως 40 ευρώ μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει λιγότερα απόβλητα στις χωματερές και λιγότερα χρήματα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη δεν ισχύουν για τις μάρκες μιας χρήσης.
  • Μπορείτε να το αφήσετε για 12 ώρες. Τα ταμπόν πρέπει να αλλάζονται κάθε 4 έως 8 ώρες, ανάλογα με τη ροή σας. Αλλά τα κύπελλα μπορούν να μείνουν περισσότερο, επομένως είναι καλά για προστασία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και μόλις καταφέρετε να το τοποθετήσετε, δεν χρειάζεται να φοράτε εφεδρικό μαξιλαράκι ή επένδυση.
  • Κρατάει περισσότερο. Ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως μπορεί να χωρέσει περίπου διπλάσια από την ποσότητα ενός υπερ-απορροφητικού ταμπόν ή σερβιέτας. Η διαφορά μπορεί να είναι μια άνεση στις μέρες με έντονη ροή.
  • Μπορείτε να κάνετε σεξ χωρίς προβλήματα. Τα περισσότερα κύπελλα εμμήνου ρύσεως από σιλικόνη και καουτσούκ πρέπει να αφαιρούνται πριν από το σεξ. Αλλά τα μαλακά, μιας χρήσης έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα το σεξ. Μοιάζουν με διάφραγμα, επομένως έχουν σχήμα θόλου (όχι σαν το συνηθισμένο κουδούνι). Ο σύντροφός σας δεν μπορεί να τα νιώσει και δεν υπάρχει αίμα να ανησυχείτε.
  • Υπάρχει λιγότερη μυρωδιά. Το αίμα της περιόδου μπορεί να αρχίσει να μυρίζει όταν εκτίθεται στον αέρα. Αλλά το φλιτζάνι σας σχηματίζει μια αεροστεγή σφράγιση.

Μειονεκτήματα

  • Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις τη σωστή εφαρμογή. Τα κύπελλα διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με την ηλικία, τη ροή και το αν έχετε κάνει παιδί. Ωστόσο, η εύρεση της τέλειας εφαρμογής μπορεί να είναι μια πρόκληση, περισσότερο εάν έχετε μια κεκλιμένη μήτρα ή χαμηλό τράχηλο. Μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και σφάλματα, και θα μπορούσατε να έχετε διαρροές στο μεταξύ.
  • Η αφαίρεση μπορεί να είναι παράξενη. Ακόμα κι αν σας είναι εύκολο να τοποθετήσετε το κύπελλο, η αφαίρεσή του μπορεί να είναι δύσκολη. Σε ένα κάθισμα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους μύες του πυελικού εδάφους σας για να σπρώξετε το κύπελλο προς τα κάτω, στη συνέχεια να σηκώσετε και να πιάσετε το στέλεχος. Τσιμπήστε τη βάση για να σπάσει η άκρη και γωνατίστε ελαφρώς το κύπελλο για να μην χυθεί.

  • Θα μπορούσε να επηρεάσει ένα σπιράλ. Ορισμένοι κατασκευαστές δεν συνιστούν τη χρήση κυπέλλου εμμήνου ρύσεως εάν έχετε τοποθετήσει μια ενδομήτρια συσκευή (IUD), καθώς υπάρχει πιθανότητα το κύπελλο να τραβήξει το κορδόνι ή να το αποσπάσει. Αλλά μια μελέτη του 2012 δεν βρήκε στοιχεία για αυτό. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να απευθυνθείτε στο γιατρό σας πριν συνδυάσετε τα δύο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ