Κρυπτονομίσματα: Συνεχίζεται το ξεπούλημα – Πού είναι ο πάτος;


Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 37,4% από τις αρχές του 2022

«Ξεπούλημα» καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με κάποιους αναλυτές να προβλέπουν πως οι αναταράξεις θα συνεχιστούν.

Το Bitcoin, το κρυπτονόμισμα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο υποχωρεί ως και τα 28.018 δολάρια. Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα έχει συνολική του κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 548 δισ. ευρώ.

Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 37,4% από τις αρχές του 2022, ενώ χάνει 64% από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που ήταν τον Νοέμβριο του 2021.

Η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων παρουσιάζει αρνητική εικόνα, καθώς τα περισσότερα εικονικά νομίσματα διαπραγματεύονταν στο κόκκινο.

Η πτώση του Bitcoin προβληματίζει για δύο βασικούς λόγους. Αφενός διότι δείχνει πως το κρυπτονόμισμα έχει στενή συσχέτιση με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Αφετέρου διότι διαψεύδει όσους προσπάθησαν να αποδώσουν στο Bitcoin χαρακτηριστικά όμοια με το χρυσό, υποστηρίζοντας πως είναι asset που προστατεύει από τον πληθωρισμό.

Περαιτέρω πρώτη του Bitcoin από τα τρέχοντα επίπεδα, που δεν αποκλείεται να το οδηγήσει ακόμη και στα 8.000 δολάρια, προβλέπει ο επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim, Scott Minerd.

Μια τέτοια κίνηση θα αντιστοιχούσε σε κατρακύλα άνω του 70% σε σύγκριση με τη σημερινή τιμή.

«Όταν δεις επίμονη διάσπαση κάτω από τα 30.000 δολάρια τότε τα 8.000 δολάρια είναι ο τελικός προορισμός, συνεπώς θεωρώ ότι έχουμε ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο πτώσης, ιδιαίτερα με την Fed να υιοθετεί περιοριστική πολιτική», είπε σε συνέντευξη στο CNBC, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Πάντως η JP Morgan επισημαίνει πως η σημαντική υποχώρηση του bitcoin, οδήγησε το διάσημο ψηφιακό νόμισμα πολύ χαμηλότερα από τη δίκαιη τιμή του, με αποτέλεσμα τα περιθώρια ανόδου πλέον σημαντικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τράπεζα το bitcoin είναι υποτιμημένο κατά 28%, ενθέτει την τιμή στόχο στα 38.000 δολάρια για τη ναυαρχίδα των κρυπτονομισμάτων, που είχε υποχωρήσει έως και κάτω από τα 26.000 δολ. νωρίτερα αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020 (σήμερα διαπραγματεύεται 29.020 δολ.).

«Η διόρθωση της αγοράς κρυπτονομισμάτων τον περασμένο μήνα μοιάζει περισσότερο με συνθηκολόγηση σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο – Φεβρουάριο και από εδώ και πέρα βλέπουμε ανοδική πορεία για το bitcoin και τις αγορές κρυπτονομισμάτων γενικότερα», γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan.

Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν ξεπεράσει την ακίνητη περιουσία στην κατάταξη των προτιμώμενων “εναλλακτικών assets” της (περιουσιακά στοιχεία που δεν εμπίπτουν σε τυπικές κατηγορίες, όπως μετοχές και ομόλογα).

Εν τω μεταξύ «καμπανάκι» χτύπησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων, επισημαίνοντας ότι η αυξανόμενη χρήση τους και ως μορφή πληρωμής θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επισημάνει τους κινδύνους της συγκεκριμένης αγοράς στο παρελθόν. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πρόσφατα ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούσαν απειλή στο παρελθόν και εξακολουθούν να είναι. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν αξίζουν τίποτα… δεν βασίζονται σε τίποτα».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ