5 την ημέρα: Ποια τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών ημερησίως;


Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς. Είναι σημαντικό να τρώτε αρκετά από αυτά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία από τη λήψη τουλάχιστον 5 μερίδων από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών συνολικά, όχι 5 μερίδες από το καθένα. Μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών είναι 80 γρ. Η εκστρατεία 5 A Day βασίζεται σε συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα για τη μείωση του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

5 λόγοι για να τρώτε 5 την ημέρα

  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, της βιταμίνης C και του καλίου.
  • Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων προβλημάτων πέψης. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
  • Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και ορισμένων τύπων καρκίνου.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν νόστιμη γεύση και υπάρχει τόση ποικιλία για να διαλέξετε.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης συνήθως χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες (με την προϋπόθεση ότι δεν τα τηγανίζετε ή δεν τα ψήνετε σε πολύ λάδι). Γι’ αυτό η κατανάλωση τους μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις 5 μερίδες σας την ημέρα, οι 5 μερίδες σας θα πρέπει να περιλαμβάνουν ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν διαφορετικούς συνδυασμούς φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά υπολογίζονται στα 5 σας την ημέρα. Μπορούν να είναι φρέσκα, κατεψυγμένα, σε κονσέρβα ή αποξηραμένα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ