Μαγιορκίνης ευλογιά πιθήκων: Η επιδημική καμπύλη αυξάνεται παγκοσμίως

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε για την ευλογιά των πιθήκων και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Αν και είναι σίγουρο πως τα κρούσματα πρόκειται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα και με την επίσημη εκτίμηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, εντούτοις κάτι τέτοιο εμφανίζεται μέχρι στιγμής απόλυτα διαχειρίσιμο.

Ποια είναι η πορεία της ευλογιάς των πιθήκων αυτή την στιγμή;

“Η επιδημική καμπύλη φαίνεται ότι είναι σε αυξητική φάση. Με αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όμως, θεωρούμε ότι δεν θα εξελιχθεί ταχέως. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στενά, θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο. Δεν έχει τη δυναμική που είχε ο κορωνοϊός και δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πανδημία. Εκτιμώ ότι τις επόμενες 15 μέρες θα μειωθεί η ένταση του φαινομένου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεταδόσεις που γίνονται εντός των συνόρων. Και από το ιστορικό, (γιατί γίνεται μία διαδικασία ιχνηλάτησης) προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει γίνει μετάδοση μέσω πολύ στενής επαφής. Μπορεί όμως να είναι και ευκαιριακό. Να μπήκε δηλαδή ο ιός σε κάποια συγκεκριμένα δίκτυα που είναι πιο κοινωνικά και να έκανε το λεγόμενο outbreak.”

Μπορεί ο ιός της ευλογιάς να έχει εμφανιστεί 2 χρόνια πριν;

“Πρόκειται για μία θεωρία που διατυπώθηκε από Βέλγους συναδέλφους, οι οποίοι διάβασαν το γονιδίωμα του ιού από διαφορετικούς ασθενείς, και με βάση το μοριακό αποτύπωμα αυτών των ιών υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να κυκλοφορεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ό,τι βλέπουμε τώρα». Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν ισχύει μία τέτοια θεωρία, πώς μπορεί να είναι δυνατό, χωρίς να έχουμε δει κρούσματα. «Τα περιστατικά που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή έχουν μεν ένα εξάνθημα, αλλά δεν είναι τόσο τυπικό. Θεωρητικά επειδή τα τελευταία δύο χρόνια το σύστημα υγείας ήταν πιεσμένο, μπορεί να υπήρξαν περιστατικά με τέτοια εξανθήματα και να αποδίδονταν σε άλλες μολυσματικές ασθένειες. Αυτή είναι η θεωρία που συζητήθηκε τις τελευταίες μέρες και νομίζω αξίζει να την δούμε.”

 

 

ΠΗΓΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και στ’αρχιδια μας γαμιολη.Γιατι,επειδη ειστε ανοητοι ,ευρωφονιαδες και απληστοι,απο επιπολαιοτητα την κομπινα δεν την φτιαξατε εξυπνα.Σιγα μην σας πιστεψουμε,μαλακισμενα.Ασε που μεχρι τον Σεπτεμβρη μπορει να ειστε φυλακη ή στο χαντακι.Καλα ρε;Τοσα μυρια ρε παλιοπουτανειο;[ξερω,αρκετα πανε στους νταβατζηδες σου,αλλα παλι πολλα ειναι.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ