Ψυχική Υγεία: Πότε ένας κορυφαίος αθλητής χρειάζεται θεραπεία αγχωδών διαταραχών


Ψυχική Υγεία: Πολλοί αθλητές νιώθουν τα «τρελά» — ένα αίσθημα άγχους — λίγο πριν τον αγώνα. Για τους κορυφαίους αθλητές, είτε συμμετέχουν σε ένα ατομικό γεγονός είτε ως μέρος μιας ομάδας, είτε σε στίβο, γήπεδο ή παγοδρόμιο, αυτό το συναίσθημα μπορεί να επηρεάσει την απόδοση. Είναι ένα γνωστό, και όχι απροσδόκητο, φαινόμενο που έρχεται με την επικράτηση. Ωστόσο, οι ειδικοί θα πρέπει να προσέχουν για σημάδια πιο σοβαρών ψυχικών διαταραχών — εκείνων που μπορεί να εμφανιστούν σε άλλους τομείς της ζωής του ατόμου. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να απαιτούν στοχευμένη ψυχοθεραπευτική θεραπεία ή συνταγογράφηση ψυχοτρόπων φαρμάκων.

Αυτή είναι η καθοδήγηση που παρουσιάστηκε από τους συμμετέχοντες της συνεδρίας στο Συνέδριο Ψυχιατρικής της Ψυχιατρικής Εταιρείας της Αργεντινής (APSA 2022), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο παραθαλάσσιο θέρετρο Mar del Plata από τις 27 έως τις 30 Απριλίου.

Η Ivanna Meloni Cafarelli, MD, ψυχίατρος στο Νοσοκομείο Pirovano στο Μπουένος Άιρες και μέλος του τμήματος αγχωδών διαταραχών της Ψυχιατρικής Εταιρείας της Αργεντινής APSA, εργάζεται συχνά με αθλητές.

«Συνήθως λέγεται ότι οι ελίτ αθλητές δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην εμφάνιση κατάθλιψης, επειδή όλη αυτή η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες και νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, που αναστέλλουν τα συναισθήματα θλίψης», είπε.

“Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα έχει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές. Και επιτρέπεται σε όλους να περάσουν μια στιγμή, μια κρίση.

Το έχουμε δει αυτό ακόμη και σε αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων που έχουν σπάσει ρεκόρ.”

Η Meloni Cafarelli είπε στο Medscape Spanish Edition ότι ορισμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που δεν εργάζονται με αθλητές καταλήγουν να λένε, “Πώς θα μπορούσε ο Μέσι και άλλοι κορυφαίοι αθλητές να πάθουν κατάθλιψη;

Έχουν πάρει όλες αυτές τις ενδορφίνες, είναι πλούσιοι, είναι διάσημοι.”

Η απάντησή της; “Δεν είναι τόσο απλό. Δεν είναι τόσο απλό. Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση άγχους ή κατάθλιψης, παίζουν περισσότεροι παράγοντες από χημικές ανισορροπίες. Και δεν πρέπει ποτέ να αποκλείσουμε το οικογενειακό ιστορικό ή τη γενετική.

Μια ψυχιατρική πάθηση που έχει ένα σημαντικό γενετικό συστατικό – για παράδειγμα, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μια διαταραχή εθισμού – αυτό πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη όταν βλέπουμε αθλητές με συμπτώματα που μας κάνουν να υποψιαζόμαστε ότι συμβαίνει κάτι περισσότερο.

Αυτά είναι κόκκινες σημαίες που πρέπει να εξεταστούν και να αξιολογηθούν – όχι για να μπορούμε να χτυπήσουμε μια ετικέτα ή μια διάγνωση, αλλά για να είμαστε πιο προσεκτικοί στην εξέλιξη των συμπτωμάτων».

Προετοιμασία μυαλού και σώματος Η Meloni Cafarelli ανέφερε ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι εξελίξεις στη νευροεπιστήμη και την αθλητική ψυχολογία ενισχύουν την άποψη ότι, όταν πρόκειται για αθλητές, το μυαλό και το σώμα τους πρέπει να είναι προετοιμασμένα για να βελτιώσουν την απόδοση.

Για παράδειγμα, υπάρχουν διάφορες παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον αθλητή να διαχειριστεί το προαγωνιστικό του άγχος και να βελτιώσει τα αποτελέσματά του, σημείωσε μια άλλη από τις ομιλήτριες του συνεδρίου, η Lorena Casse, ειδικός αθλητικής ψυχολογίας σε κέντρο ψυχικής υγείας στο Μπουένος Άιρες. Εκτός από την προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, σε μια μέθοδο που αναπτύχθηκε από τον Edmund Jacobson, MD, PhD, υπάρχει γνωστική αναδιάρθρωση, οπτικοποίηση και ορισμένες τεχνικές που στοχεύουν στο να κάνει τον αθλητή να επικεντρωθεί στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα του αγώνα.

Ο Casse επεσήμανε ότι υπάρχουν επίσης στρατηγικές για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της συγκέντρωσης στον αγωνιστικό χώρο.

Αυτά κυμαίνονται από τη διαφραγματική αναπνοή και τη χρήση του χιούμορ έως τη χρήση νοητικών εικόνων ή λέξεων που πυροδοτούν και τον έλεγχο των σκέψεων που αποσπούν την προσοχή.

«Η διανοητική προπόνηση ακολουθεί τα ίδια βήματα με τη σωματική προπόνηση, ξεκινώντας από την προετοιμασία πριν από την περίοδο και μέχρι το σημείο να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσης», είπε ο Casse.

Ωστόσο, οι αθλητές δεν είναι μηχανές. Πρέπει να είναι οι καλύτεροι. Προσθέστε σε αυτό την πίεση να βρίσκονται σε μια κατάσταση στην οποία το άθλημα έχει γίνει το βιοποριστικό τους μέσο, ​​μια κατάσταση που στηρίζει όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και την οικογένειά τους. Ή ίσως είναι ο αρχηγός και νιώθουν μεγαλύτερη ευθύνη για την απόδοση της ομάδας.

Οι αθλητές συχνά αισθάνονται αναγκασμένοι να κρύψουν οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως αποτυχία ή αδυναμία.

«Θέλουν να δείξουν ότι είναι ικανοί, ότι έχουν ό,τι χρειάζεται, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλές είναι οι πιθανότητες εναντίον τους», είπε η Meloni Cafarelli.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ