Αθλητισμός: Πώς μας ωφελούν τα squats [vid]


Οι αθλητές και οι bodybuilders χρησιμοποιούν συχνά τα squats ως άσκηση ενδυνάμωσης για να βελτιώσουν τη δύναμη του κάτω μέρους του σώματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας το δικό σας σωματικό βάρος ή προσθέτοντας λίγη επιπλέον αντίσταση στην προπόνησή σας με ένα ζευγάρι αλτήρες ή μια βαριά μπάρα. Ωστόσο, ο Chris Gagliardi, πιστοποιημένος personal trainer του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Άσκηση, λέει ότι αυτή η μορφή άσκησης ενδυνάμωσης δεν είναι μόνο για επαγγελματίες. «Τα squats είναι ωφέλιμα για όλους», λέει. «Από τους ελίτ αθλητές μέχρι τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες κατά την περίοδο μετά τον τοκετό». Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λέει ότι η οικοδόμηση της δύναμης συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία όπως η οστεοπόρωση και η σαρκοπενία, καθώς και στη βελτίωση της στάσης του σώματος, της εστίασης και της ισορροπίας. Και τα squats δεν διαφέρουν.

Παρακάτω κάνουμε μια βουτιά στην επιστήμη πίσω από τα οφέλη τους.

Ποια είναι τα οφέλη των squats;

  • Χτίζουν τους κάτω μύες του σώματος

Το squat μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε μυς στο κάτω μέρος του σώματός σας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση με επίκεντρο το πόδι ενεργοποιεί τη μέση, τους γλουτούς, τους μηριαίους και τους μύες της γάμπας σας και απαιτεί να συνεργάζονται καθώς κινείτε οκλαδόν το σώμα σας προς τα κάτω και πάλι προς τα επάνω.

  • Τα squat σε κρατούν λειτουργικό/ή

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation, τo squat «περιέχει συστατικά των καθημερινών λειτουργικών κινήσεων μας». «Θεωρείται μια κίνηση κάμψης και ανύψωσης που είναι ένα από τα πέντε βασικά μοτίβα κίνησης που χρησιμοποιούμε σε όλη την καθημερινή ζωή», μας λέει ο Gagliardi. «Σκεφτείτε ότι κάθε φορά που σηκώνεστε από καθιστή θέση ή κάθε φορά που πάτε να σηκώσετε ένα αντικείμενο από το πάτωμα, κάνετε ένα squat. Τα squat είναι κάτι που κάνουμε συχνά και είναι σημαντικό να έχετε την κατάλληλη μυϊκή φυσική κατάσταση και δύναμη για να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες».

  • Τα squat μπορούν να βελτιώσουν τη σταθερότητα και τη στάση των αρθρώσεων σας

Το squatting δεν στοχεύει μόνο τους μύες σας. Σύμφωνα με τον Gagliardi: «Η εκτέλεση squats βοηθά στη διδασκαλία των σωστών μοτίβων κίνησης με σωστή στάση και σταθερότητα στις αρθρώσεις». Και η επιστήμη συμφωνεί. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research, διαπίστωσε ότι τα squat μπορούν να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα (BMD). Αυτό βοηθά να προσθέσετε δύναμη στον σκελετό σας και να διατηρήσετε πιο γερά οστά. Περαιτέρω έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Human Kinetics κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα squat είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να ενεργοποιήσουν τους μυς της σπονδυλικής στήλης από τις σανίδες. Αυτοί είναι οι μύες που σας βοηθούν να σταθείτε όρθιοι και επομένως βοηθούν στη στάση του σώματος.

Ακολουθεί βίντεο:

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ