Υβριδική απειλή στα σύνορα: Ποιοι εκπλήσσονται; Drones, μετανάστες, προβοκάτσιες – Έχουμε απάντηση


Η «διαρροή» που προκάλεσε δήθεν έκπληξη και η σκληρή πραγματικότητα – Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις για δυναμικές απαντήσεις σε κάθε είδους απειλή και πρόκληση.

Με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε στεριά, αέρα και θάλασσα και παράλληλη διπλωματική εγρήγορση απαντά η Ελλάδα στο κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας των τελευταίων εβδομάδων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έχει αποφασίσει οι δύο χώρες να περάσουν ένα «θερμό» καλοκαίρι, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην Τουρκία δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα. Με κηρύγματα μίσους από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, απειλές κατά του Ελληνισμού από τους κορυφαίους υπουργούς του και επιθετικές ενέργειες στο Αρχιπέλαγος, η γειτονική χώρα επιβεβαιώνει λόγω και έργω την προσπάθεια ακραίας κλιμάκωσης με την Ελλάδα.

Είναι ξεκάθαρο πως οι Τούρκοι τσεκάρουν τα αντανακλαστικά μας, αναζητώντας «παράθυρο» ευκαιρίας για δημιουργία «θερμού» επεισοδίου που θα μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την απειλή εμπόλεμης σύρραξης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αναζητά μια νίκη που θα τον ισχυροποιήσει στα μάτια του λαού του, λίγο πριν τις εκλογές στην Τουρκία.

Η Ελλάδα από την πλευρά δεν παρασύρετε σε καμία περίπτωση από το υβρεολόγιο των Τούρκων, γνωστοποιεί κάθε ενέργεια της γείτονος σε όλα τα διεθνή φόρα και προετοιμάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και τα Σώματα Ασφαλείας για κάθε ενδεχόμενο. Διαμηνύει καθημερινά και σαφώς πως είναι πανέτοιμη να δώσει δυναμικές απαντήσεις επί του πεδίου, αν χρειαστεί.

Παράλληλα, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» γνωρίζουν καλά πως η Τουρκία για την επίτευξη των στόχων της, χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον, από την άσκηση ψυχολογικής πίεσης, τους εκβιασμούς, τον εκφοβισμό και την απειλή πολέμου, ως την ωμή χρήση βίας. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται να προωθεί, πέρα από όλα τα άλλα, και νέες τακτικές υβριδικού πολέμου προκειμένου να επιτύχει τις επιδιώξεις του.

Το προσπάθησε ανεπιτυχώς τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, όπου με πολιορκητικό κριό εξαθλιωμένους μετανάστες επιχείρησε εισβολή στην Ελλάδα και δημιουργία συνθηκών αποσταθεροποίησης στα σύνορα. Η άμεση, δυναμική και αποφασιστική απάντηση που έλαβε από την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ανέτρεψε τα σχέδια του καθεστώτος, το οποίο ωστόσο έθεσε σε εφαρμογή νέες τακτικές προκλήσεων.

Μια από αυτές ήταν και η εμφάνιση drones πάνω από τη συνοριογραμμή ή ακόμα και μέσα από αυτή, πάνω από ελληνικά εδάφη στον Έβρο. Η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων φυσικά ήταν άμεση, με ορισμένα από τα τουρκικά ελικοπτεράκια να μην γυρίζουν ποτέ στον χειριστή τους. Αλλά και στο ανατολικό Αιγαίο, καταγράφονται UAV’S τα οποία πετούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, ενώ ψαράδες των νησιών μας έχουν παρατηρήσει πως ορισμένα από αυτά «σηκώνονται» ακόμα και από εμπορικά πλοία που πλέουν στο Αιγαίο.

Επομένως, η «διαρροή» που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (30/05) από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περί ετοιμότητας της Ελλάδος για αντιμετώπιση και υβριδικών απειλών που θα στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας, εννοούσε ακριβώς αυτό. Πως οι Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν τα μέτρα τους και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν κάθε επιθετική ενέργεια από πλευράς Τουρκίας.

Άραγε, μήπως δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν υβριδικού τύπου απειλές από την Τουρκία; Γιατί τέτοια έκπληξη; Επειδή ειπώθηκε πριν καν εκδηλωθεί; Νομίζετε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν προετοιμάζονται και για τέτοιου είδους απειλές; Προφανώς και προετοιμάζονται για κάθε είδους απειλή. Όσοι επομένως σοκάρονται, ας μελετήσουν καλύτερα τις ενέργειες της γείτονος και πώς επιχείρησαν πολλαπλώς τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης στη χώρα μας.

Ας μην κοιτάζουμε το δέντρο, χάνοντας το δάσος. Οι συνθήκες που δημιουργούνται στα ελληνοτουρκικά απαιτούν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ομοψυχία. Ας μην δίνουμε δικαιώματα, ας έχουμε κοινή γραμμή και ας μην πυροβολούμε τα πόδια μας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ