Βιντεοπαιχνίδια: Γιατί πλέον δεν βλάπτουν τον εγκέφαλό μας


Φυσικά κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια με όπλα μας ξυπνούν τα εγκληματικά ένστικτα. Δεν μας έχουν εξηγήσει όμως ακόμα γιατί δεν μπορούμε να βγάλουμε μια ίσια σέντρα όταν παίζουμε 5×5 μετά από τόσα χρόνια σε PES και FIFA.

H έρευνα έγινε από το Karolinska Institutet της Σουηδίας. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα παιδιά που περνούν ένα φυσιολογικό διάστημα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια στον ελεύθερο χρόνο τους, τείνουν να έχουν υψηλότερο IQ.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 9.000 παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών τα οποία υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ ευφυΐασ και αντίληψης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports και είναι αρκούντως ενδιαφέροντα.

Βιντεοπαιχνίδια και εγκέφαλος

Οι γονείς ρωτήθηκαν για το πόσες ώρες περνούν τα παιδιά τους μπροστά από μία οθόνη και ο μέσος όρος της έρευνας έδειξε ότι τα παιδιά βλέπουν κάθε μέρα 2,5 ώρες τηλεόραση, μισή ώρα σκρολάρουν στα social media και μία ώρα παίζουν βιντεοπαιχνίδια. H έρευνα κράτησε δύο χρόνια και τα τεστ ευφυίας είχαν περιοδικό χαρακτήρα για να δουν την επίδραση των video games στα παιδιά. Τελικά τα παιδιά που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε video games αύξησαν κατά περίπου 2,5 μονάδες το IQ τους σε αυτά τα δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνικοποίηση, που είναι ο μεγάλος φόβος για τα παιδιά που παίζουν πολλές ώρες μόνα τους, δεν παρατηρήθηκε κάποια αρνητική παρενέργεια, όμως τα video games έδωσαν στα παιδιά τη δυνατότητα να σκεφτούν πιο λογικά, να μάθουν πιο εύκολα, να λύσουν γρηγορότερα περίπλοκα προβλήματα και γρίφους και να προσαρμόζονται καλύτερα σε νέες καταστάσεις.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Torkel Klingberg, καθηγητής νευρολογίας ανέφερε στα συμπεράσματα της έρευνας ότι οι οθόνες και η φωτεινότητά τους δεν φάνηκε να παίζουν κάποιο ρόλο στην αντίληψη των παιδιών ούτε έχουν κάποια άλλη παρενέργεια.

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι τα video games κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα. Αντίστοιχες έρευνες έχουν γίνει και στην Αμερική και φαίνεται ότι τα video games μαθαίνουν τα παιδιά την έννοια της στρατηγικής και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Αυτό γιατί τα video games δεν είναι απλά θέαμα όπως ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, αλλά απαιτούν διαρκή προσοχή και σκέψη πάνω σε αυτό που βλέπουν. Η προσοχή σου μπορεί να αποσπαστεί για λίγο από την τηλεόραση και να επανέλθεις, όμως με τα video games πρέπει να είσαι 100% και αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο μάθημα για τα παιδιά για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν καταστάσεις που χρήζουν επίλυσης.

Στην έρευνα επίσης βρέθηκε ότι ούτε η τηλεόραση αλλά ούτε και τα social media παίζουν κάποιον αρνητικό ρόλο στην ευφυΐα, αλλά ούτε και την ενισχύουν όπως κάνουν τα video games. Σε επόμενη φάση θα γίνει πιο αναλυτική η έρευνα για να χωριστούν τα παιχνίδια σε κατηγορίες και να βρεθεί αν υπάρχουν παιχνίδια που βοηθούν περισσότερο ή λιγότερο, αλλά και στο κατά πόσο τα video games παρεμβαίνουν στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ