PCB Σύμβαση Στοκχόλμης: Η πλειονότητα των χωρών υστερεί στην εξάλειψη των τοξικών ουσιών


«Έχουμε μόλις έξι χρόνια μέχρι την προθεσμία της Σύμβαση της Στοκχόλμης για την υπεύθυνη εξάλειψη των αποθεμάτων PCB, αλλά έχει σημειωθεί συγκλονιστικά μικρή πρόοδος», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lisa Melymuk, επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Masaryk της Τσεχίας. Τα PCB (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε δομικά υλικά, αλλά απαγορεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της απειλής τους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, οι χημικές ουσίες εξακολουθούν να υπάρχουν σε μετασχηματιστές, πυκνωτές και δομικά υλικά σε πολλές χώρες.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 30% των κρατών που συμφώνησαν να εξαλείψουν υπεύθυνα τα αποθέματά τους σε PCB έως το 2028 στο πλαίσιο της Σύμβασης της Στοκχόλμης βρίσκεται σε καλό δρόμο για να τηρήσει την προθεσμία, ενώ το 42% δεν γνωρίζει τις ποσότητες και τις θέσεις των PCB εντός της χώρας. Την ίδια ώρα, παγκόσμια παραμένουν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι υλικών που περιέχουν PCB, σύμφωνα με την χθεσινή δημοσίευση (1/6) στο περιοδικό Environmental Science & Technology. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος παραγωγός και χρήστης PCB στον κόσμο, δεν συμμετέχουν στη Σύμβαση της Στοκχόλμης, ενώ έχει μειώσει τα αποθέματά της σε χημικές ουσίες μόνο κατά περίπου 3% από το 2006, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν επίσης ότι η αδυναμία παγκόσμιων συμφωνιών όπως της Σύμβασης της Στοκχόλμης για αποτελεσματική διαχείριση των PCB εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αντιμετώπιση άλλων τοξικών χημικών ουσιών που βρίσκονται σε πολλά προϊόντα, όπως τα εξαιρετικά ανθεκτικά PFAS (ανά- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) και τα χημικά χλωριωμένης παραφίνης. «Η παγκόσμια κακοδιαχείριση και οι ανισότητες καθιστούν απίθανη την εξάλειψη αυτών των επίμονων χημικών ουσιών. Αυτή η ανάλυση είναι μια διεθνής κλήση αφύπνισης για τον περιορισμό της παραγωγής επικίνδυνων χημικών ουσιών, όπως τα PCB. Απλώς δεν μπορούμε να καθαρίσουμε το χάος που δημιουργούν», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Veena Singla, ανώτερη επιστήμονας του Συμβουλίου Άμυνας Φυσικών Πόρων, σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ