Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η αποκατάσταση του πλανήτη αφορά και την υγεία


Στο σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες, στον γαλαξία μας υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες, αλλά υπάρχει #OnlyOneEarth. Ας το φροντίσουμε. Τα καλά νέα είναι ότι οι λύσεις και η τεχνολογία υπάρχουν και είναι όλο και πιο προσιτές. Το #OnlyOneEarth είναι η καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022. Καλεί για συλλογική, μεταμορφωτική δράση σε παγκόσμια κλίμακα για τον εορτασμό, την προστασία και την αποκατάσταση του πλανήτη μας. Με επικεφαλής το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από το 1973, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για περιβαλλοντική δημόσια ενημέρωση και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Φέτος φιλοξενείται από τη Σουηδία.

Η Γη αντιμετωπίζει μια τριπλή πλανητική έκτακτη ανάγκη:

  • Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα για να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και η φύση.
  • Η απώλεια οικοτόπων και άλλες πιέσεις σημαίνουν ότι περίπου 1 εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση.
  • Η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.

Η διέξοδος από αυτό το δίλημμα είναι να μεταμορφώσουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας για να τις κάνουμε χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιες και πιο συνδεδεμένες με τη φύση. Πρέπει να περάσουμε από το να βλάψουμε τον πλανήτη στη θεραπεία του. Only One Earth ήταν το σύνθημα της πρώτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη το 1972. Αυτό έθεσε την αειφόρο ανάπτυξη στην παγκόσμια ατζέντα και οδήγησε στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Πενήντα χρόνια αργότερα, η Σουηδία φιλοξενεί τη Στοκχόλμη+50 από τις 2 έως τις 3 Ιουνίου και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Ο χρόνος τελειώνει και η φύση βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5°C αυτόν τον αιώνα, πρέπει να μειώσουμε στο μισό τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Χωρίς δράση, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση πέρα ​​από τις ασφαλείς οδηγίες θα αυξηθεί κατά 50% μέσα στη δεκαετία και τα πλαστικά απόβλητα που ρέουν στα υδάτινα οικοσυστήματα θα τριπλασιαστούν σχεδόν έως το 2040. Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση αυτών των πιεστικών ζητημάτων, καθιστώντας το «Only One Earth» και την εστίασή του στη βιώσιμη ζωή σε αρμονία με τη φύση, τόσο επίκαιρο όσο ποτέ.

Οι πραγματικά μετασχηματιστικές επιλογές προς τη βιωσιμότητα πρέπει να είναι διαθέσιμες, προσιτές και ελκυστικές ώστε οι άνθρωποι να λαμβάνουν καλύτερες καθημερινές αποφάσεις. Οι βασικοί τομείς μετασχηματισμού περιλαμβάνουν το πώς χτίζουμε και ζούμε στα σπίτια μας, τις πόλεις και τους χώρους εργασίας και λατρείας μας, πώς και πού επενδύονται τα χρήματά μας και τι κάνουμε για διασκέδαση. Αλλά και άλλα μεγαλύτερης έκτασης περιλαμβάνουν επίσης: ενέργεια, συστήματα παραγωγής, παγκόσμιο εμπόριο και συστήματα μεταφορών και προστασία της βιοποικιλότητας. Πολλές από αυτές τις επιλογές μπορούν να δημιουργηθούν μόνο από μεγαλύτερες οντότητες: εθνικές και υποεθνικές κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, διεθνείς οργανισμούς και άλλους οργανισμούς με τη δύναμη να ξαναγράψουν τους κανόνες, να πλαισιώσουν τις φιλοδοξίες μας και να ανοίξουν νέους ορίζοντες.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ