ΗΠΑ Covid: Τα κρούσματα αυξάνονται, αλλά το καλοκαίρι αυτό είναι διαφορετικό


Λίγο πριν την έναρξη του τρίτου καλοκαιριού της πανδημίας, οι ΗΠΑ υφίστανται ένα έκτο κύμα κρουσμάτων COVID-19. Σε σύγκριση με προηγούμενες αυξήσεις, αυτό μοιάζει περισσότερο με μια μικρή άνοδο, είπαν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας. Η αύξηση των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν στα βορειοανατολικά τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχει κορυφωθεί, αλλά οι ανοδικές τάσεις συνεχίζονται σε τουλάχιστον 21 πολιτείες, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είπαν ότι τα κρούσματα είναι πιθανώς υψηλότερα λόγω των μη αναφερόμενων κατ’ οίκον τεστ.

Αν και τα κρούσματα αυξάνονται, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι οι νοσηλείες παραμένουν υπό έλεγχο. Υπάρχουν περίπου 350 θάνατοι που αναφέρονται την ημέρα με βάση τον μέσο όρο των επτά ημερών, που είναι περισσότεροι από εκατό θάνατοι λιγότεροι από αυτήν την περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. “Είμαστε μόνο περίπου 10 με 15 κρούσματα υψηλότερσ από ό,τι ήμασταν πριν από ένα χρόνο όσον αφορά τις νοσηλεύσεις, και υπάρχουν λιγότεροι ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα στη ΜΕΘ, κάτι που είναι ενθαρρυντικό”, δήλωσε η Δρ Adia Ross, επικεφαλής ιατρός του Περιφερειακού Νοσοκομείου Durham. . “Αν και αυξάνονται τα κρούσματα, οι νοσηλείες δεν είναι τόσο υψηλές όσο ήταν”.

Όσοι απέφυγαν την COVID-19 τον παθαίνουν για πρώτη φορά

Αν νιώθετε ότι όλοι στον κύκλο σας αρρωσταίνουν, δεν κάνετε λάθος. Η COVID-19 είναι παντού και πολλοί που απέφυγαν τον ιό τον προσβάλλουν για πρώτη φορά, δήλωσε ο Δρ. Στιούαρτ Ρέι, καθηγητής ιατρικής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια προληπτικών μέτρων, έχει εμφανιστεί η πανδημική κόπωση, είπαν ειδικοί στον τομέα της υγείας, και περισσότεροι άνθρωποι παρευρίσκονται σε κοινωνικές συγκεντρώσεις και ταξιδεύουν χωρίς να φορούν μάσκα. “Όταν χαμηλώνετε την επιφυλακή σας σε μια εποχή που τα ποσοστά είναι υψηλά, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε κάποιον που είναι θετικός”, είπε ο Ρέι.

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει για υψηλά ποσοστά κρουσμάτων εδώ και μήνες, αλλά οι ειδικοί είπαν ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι εν μέρει υπεύθυνη για την αύξηση των κρουσμάτων. “Ο λόγος για τον οποίο δεν είναι τόσο επείγον για τους ανθρώπους είναι επειδή όλοι γνωρίζουν κάποιον που είχε COVID ή τον είχε οι ίδιοι. Και σε άτομα που είναι ανοσοποιημένα, τα περισσότερα κρούσματα είναι σχετικά ήπια”, δήλωσε ο Δρ. Πολ Σαξ, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και κλινικός διευθυντής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s. Για κάθε άτομο που έχει ένα ήπιο κρούσμα COVID-19, κάπου στην αλυσίδα μετάδοσης βρίσκεται κάποιος που μπορεί να έχει αναπτύξει σοβαρή ασθένεια.

Οι περισσότεροι αναφέρουν ήπια ασθένεια, αλλά δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί

Οι ειδικοί είπαν ότι οι μέσοι Αμερικανοί μπορούν να περιμένουν μια ήπια περίοδο της COVID-19 εάν μολυνθούν από τον ιό αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανοσοποιηθεί μέσω εμβολιασμού, προηγούμενης μόλυνσης ή και των δύο. Η Όμικρον έχει μερικά από τα ίδια συμπτώματα με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, όπως πυρετό και κόπωση, αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα της COVID-19 γίνονται λιγότερο συχνά, είπαν ειδικοί υγείας, όπως ο βήχας και η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Παρά αυτές τις ανέκδοτες διαφορές, είπε ο Σαξ, οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τα κοινά σημάδια της COVID-19.

Τα συμπτώματα (μπορεί) να διαφέρουν από παραλλαγή σε παραλλαγή. Αλλά αυτές οι γενικεύσεις δεν είναι αρκετές για να κάνουν τόσο μεγάλη κλινική διαφορά. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους, είπαν οι ειδικοί. Η πλειονότητα των νοσηλειών συμβαίνει μεταξύ ηλικιωμένων, εκείνων που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή ασθενών με υποκείμενες παθήσεις, με ένα σωρό άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν είμαστε πλέον αφελείς σε αυτόν τον ιό, είτε λόγω εμβολιασμού είτε λόγω προηγούμενης μόλυνσης είτε και των δύο. Το γεγονός ότι το έχουμε ξαναδεί κάνει τις επόμενες περιπτώσεις πιο ήπιες, είπε ο Sax. “Αυτή δεν είναι η ανοσία της αγέλης του ιερού δισκοπότηρου, αλλά σχετίζεται με αυτό, που σημαίνει ότι η ανοσία του υποβάθρου στον πληθυσμό κάνει την ασθένεια λιγότερο σοβαρή”.

Άτομα που έχουν ήδη νοσήσει με Όμικρον το ξαναπαθαίνουν

Αν και πολλοί άνθρωποι είναι τουλάχιστον εν μέρει ανοσοποιημένοι κατά του ιού, οι επαναμολύνσεις συμβαίνουν ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση και από τα εμβόλια μειώνεται, είπαν οι ειδικοί, επομένως αναμένονται επαναμολύνσεις. Αλλά εκπλήσσονται που οι άνθρωποι πιάνουν ξανά την ίδια παραλλαγή. “Οι επαναμολύνσεις δεν προκαλούν έκπληξη”, είπε ο Δρ Κάμερον Γουλφ, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Duke Health. “Αυτό που ήταν λίγο απογοητευτικό, τουλάχιστον για μένα, είναι ότι αρχίζουμε να βλέπουμε επαναμολύνσεις ανθρώπων που είχαν την όμικρον να νοσούν ξανά με Όμικρον”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ