Συστηματική σκλήρυνση: Eξειδικευμένη φυσιοθεραπεία βελτιώνει τη σεξουαλική υγεία γυναικών ασθενών


«Είναι ενδιαφέρον γιατί η συστηματική σκλήρυνση και οι μυοπάθειες είναι σπάνιες, σύνθετες και σοβαρές ρευματικές παθήσεις», σημείωσε η Thea Vliet Vlieland, MD, PhD – αντιπρόεδρος της EULAR Heath Professionals in Rheumatology, και καθηγήτρια ορθοπεδικής στο Leiden University Medical Center (LUMC), στην Ολλανδία – σε συνέντευξη Τύπου στο Κογκρέσο της EULAR 2022. «Δεν έχουν μόνο μια πολύ σημαντική ιατρική πτυχή, αλλά έχουν βαθύ αντίκτυπο στη συνολική λειτουργία και ποιότητα ζωής των ασθενών, και αυτό περιλαμβάνει τις στενές σχέσεις και τον αντίκτυπο των ασθενειών στη σεξουαλικότητα».

Για να αναλύσουν τον αντίκτυπο της εξειδικευμένης φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με SSc και ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις μυοπάθειες (IIM), οι ερευνητές ενέταξαν 12 γυναίκες με SSc και τέσσερις γυναίκες με IIM σε μια πιλοτική μελέτη. Οι επιλέξιμες ασθενείς έπρεπε να πληρούν τα κριτήρια του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας/EULAR 2013 για SSc και τα κριτήρια Bohan/Peter 1975 για πολυμυοσίτιδα/δερματομυοσίτιδα. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τις «δυνατότητες» και την προθυμία τους να ολοκληρώσουν το θεραπευτικό πρόγραμμα. Κάθε ομάδα περιελάμβανε έξι ασθενείς με SSc και δύο ασθενείς με IIM. Η ομάδα παρέμβασης υποβλήθηκε σε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα 8 εβδομάδων που περιελάμβανε άσκηση του πυελικού εδάφους και «φυσιοθεραπεία μυοσκελετικών προβλημάτων που περιορίζει υποκειμενικά τη σεξουαλική λειτουργία της ασθενούς», έγραψαν οι ερευνητές. Η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε εξειδικευμένη θεραπεία.

Όλοι οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια κατά την έναρξη και 8 εβδομάδες μετά. Οι αξιολογήσεις της σεξουαλικής λειτουργίας περιελάμβαναν τον Δείκτη Σεξουαλικής Λειτουργίας Γυναικών, Σύντομο Δείκτη Σεξουαλικής Λειτουργίας για Γυναίκες, Σεξουαλική Ποιότητα Ζωής-Γυναίκα, Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Υγείας, Σύντομο Έντυπο Ιατρικών Αποτελεσμάτων-36 και Κατάθλιψη του Beck’s Inventory-II. Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν από έναν γιατρό και έναν φυσιοθεραπευτή κατά την έναρξη. Οι ασθενείς στην ομάδα παρέμβασης εμφάνισαν στατιστικά σημαντική βελτίωση στον Δείκτη Σεξουαλικής Λειτουργίας Γυναικών (P = 0,043), στον Σύντομο Δείκτη Σεξουαλικής Λειτουργίας για τις Γυναίκες (P = 0,04), στο Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Υγείας (P = 0,018) και στα Ιατρικά Αποτελέσματα Σύντομη Έντυπο-36.

«Αυτή η μελέτη είναι μοναδική γιατί όχι μόνο εντοπίζει ένα πρόβλημα, αλλά αξιολογεί επίσης μια παρέμβαση για την υποστήριξη των ασθενών και την αντιμετώπιση σεξουαλικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη ρευματική τους νόσο», είπε η Vlieland. «Πιστεύω ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, ιδίως επειδή αφορούν μια παρέμβαση για την καταπολέμηση των επιβλαβών επιπτώσεων αυτών των ασθενειών στη σεξουαλική λειτουργία».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ