Σανγκάη: Οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται από τα νέα lockdown για την Covid


Σανγκάη: Οι αρχές δήλωσαν ότι άνοιξαν ξανά τη Σανγκάη την περασμένη εβδομάδα, αλλά πολλοί κάτοικοι παραμένουν υπό αυστηρούς περιορισμούς μετακίνησης Οι κάτοικοι κόλλησαν μέσα σε ένα συγκρότημα σχεδόν μια εβδομάδα μετά το πολύκροτο άνοιγμα της Σανγκάης μετά το ξέσπασμα του ιού που φώναξαν στους αξιωματούχους τη Δευτέρα, καθώς αυξάνονταν οι φόβοι ότι ορισμένες γειτονιές της πόλης είχαν κλειδωθεί ξανά.

Οι αρχές του χρηματοοικονομικού κόμβου χαλάρωσαν πολλούς σκληρούς περιορισμούς την περασμένη Τετάρτη, αφού περιόρισαν τους περισσότερους από τα 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης στα σπίτια τους από τα τέλη Μαρτίου, καθώς η Κίνα αντιμετώπιζε το χειρότερο ξέσπασμα της Covid τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες δεν έχουν ακόμη επιτραπεί να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ άλλοι έχουν τεθεί αμέσως ξανά σε τοπικό lockdown μετά από μια σύντομη απελευθέρωση που προκάλεσε ξεφάντωμα αγορών και πάρτι στους δρόμους που τροφοδοτούνταν από ποτό.

Στο κέντρο της συνοικίας Xuhui τη Δευτέρα, ένας ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου δώδεκα άτομα σε ένα περιφραγμένο συγκρότημα κατοικιών να φωνάζουν με θυμό σε αξιωματούχους.

Πίσω από σειρές φράχτες, τα πλήθη φώναζαν «Υπηρέτησε τον λαό!» σε αξιωματούχους που στέκονταν στην άλλη πλευρά.

Ένας κάτοικος, ο οποίος έδωσε το επώνυμο Λι, είπε ότι η ψυχραιμία είχε φουντώσει αφού η κοινότητα τέθηκε ξαφνικά σε lockdown το Σάββατο.

«Είμαι πολύ αγανακτισμένος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έχουν περάσει δύο μήνες και δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο. Είμαστε όλοι αρνητικοί (σε τεστ Covid), γιατί να μας κλείνουν σε ένα κλουβί;»

Ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε σε μια ανάρτηση που διαγράφηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι κάτοικοι του συγκροτήματος ήταν θυμωμένοι με την απειλή να σταλούν σε κρατικές εγκαταστάσεις καραντίνας παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκαν «χαμηλού κινδύνου».

Ο Λι είπε ότι τα άτομα που ήταν αρνητικά στον ιό μεταφέρονταν σε ξενοδοχεία καραντίνας κάθε μέρα, μερικές φορές στη μέση της νύχτας. «Είχε τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές όλων», είπε. «Η διάθεσή μας είναι πολύ ζοφερή».

Αίρονται ορισμένοι περιορισμοί –

Η Σαγκάη έχει ξαναζωντανέψει τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα γραφεία τους και έχουν συγκεντρωθεί σε πάρκα και κατά μήκος της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.

Ωστόσο, οι αρχές έχουν πει ότι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν υπό περιορισμούς μετακίνησης στην πόλη.

Σύμφωνα με την αυστηρή προσέγγιση της Κίνας για μηδενική Covid, όλα τα θετικά κρούσματα απομονώνονται και οι στενές επαφές —συχνά συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του κτιρίου ή της κοινότητας όπου ζουν— μπαίνουν σε καραντίνα.

Οι άνθρωποι από τον οικονομικό κόμβο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες καραντίνες ή άμεσες απαγορεύσεις εισόδου σε άλλα μέρη της χώρας.

Μια σταδιακή, εθελοντική επαναλειτουργία των σχολείων της πόλης ξεκίνησε τη Δευτέρα, με περίπου 250 σχολεία ανοιχτά και τα πρώτα παιδιά της τελευταίας διετίας του γυμνασίου επιτρέπεται να επιστρέψουν.

Τα εμπορικά κέντρα, τα ψιλικατζίδικα, τα φαρμακεία και τα σαλόνια αισθητικής επιτρέπεται να ανοίγουν μόνο με περιορισμένη χωρητικότητα, ενώ οι κινηματογράφοι και τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά.

Οι υπηρεσίες ταξί και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα επιτρέπονται μόνο σε περιοχές «χαμηλού κινδύνου».

Η Σαγκάη και η πρωτεύουσα Πεκίνο – η οποία επίσης προσπαθεί να εξαλείψει μια συστάδα κρουσμάτων – δημοσίευσαν μονοψήφιους αριθμούς μολύνσεων τη Δευτέρα.

Το Πεκίνο χαλάρωσε την απαγόρευση για φαγητό σε εσωτερικούς χώρους καθώς περισσότεροι υπάλληλοι επέστρεψαν στα γραφεία τους μετά από εβδομάδες εργασίας από το σπίτι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ