Τσιμπούρια ασθένειες: Υψηλός ο κίνδυνος για τους αγρότες, αλλά περιορισμένη η πρόληψη


Οι ασθένειες που μεταδίδονται με κρότωνες περιλαμβάνουν τη νόσο του Lyme, τον κηλιδώδη πυρετό των Βραχωδών Όρεων, τον ιό Powassan, την αναπλάσμωση, την τουλαραιμία, την ερλιχίωση, τον ιό της καρδιάς και το σύνδρομο Alpha-gal. Ασθένειες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα στις Η.Π.Α. ως και 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι αγρότες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στα τσιμπούρια λόγω του μεγάλου χρόνου που περνούν σε εξωτερικούς χώρους, έτσι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις δημιούργησαν μια διαδικτυακή έρευνα για να μάθουν περισσότερα για τις γνώσεις τους σχετικά με τα τσιμπούρια και πώς να αποτρέψουν τα τσιμπήματα.

Μέχρι σήμερα, το 36% των εργατών σε αγροκτήματα που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν χαμηλό επίπεδο γνώσεων για τα τσιμπούρια. Το 56% είπε ότι βασίζεται στους φίλους και την οικογένεια για σχετικές πληροφορίες και στοιχεία για τις ασθένειες που μεταφέρουν. Το 48% βασίζεται σε επαγγελματίες γιατρούς και το 40% βασίζεται σε προγράμματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Μόνο το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανησυχεί για τις ασθένειες που μεταδίδονται από κρότωνες, αλλά το 90% κάνει αυτοέλεγχο για τσιμπούρια. «Αυτό είναι ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει αν βγει έξω», είπε η ερευνήτρια του έργου Sulagna Chakraborty, υποψήφια διδάκτωρ οικολογίας, εξέλιξης και βιολογίας διατήρησης.

Άλλες συνιστώμενες προφυλάξεις περιλαμβάνουν: καπέλο, μακρυμάνικο πουκάμισο και μακρύ παντελόνι, παντελόνια μέσα στις μπότες και ανοιχτόχρωμα πουκάμισα. Μόνο το 2% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε ότι χρησιμοποιεί απωθητικό για κρότωνες και μόνο το 10% φορά ρούχα επεξεργασμένα με περμεθρίνη. Σχεδόν το ένα τέταρτο είπε ότι δεν λαμβάνουν προφυλάξεις. Μόνο το 28% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν απωθητικό κροτώνων στα ζώα τους. Όταν βρίσκουν ένα τσιμπούρι προσκολλημένο σε αυτά: το 76% των ερωτηθέντων λέει ότι θα χρησιμοποιούσε τη συνιστώμενη πρακτική αφαίρεσης με τσιμπιδάκια. Το 42% to αφαιρεί με τα χέρια του. Το 8% θα συμβουλευόταν γιατρό.

“Γνωρίζοντας το κενό γνώσης, μπορούμε να παρέχουμε ειδική εκπαίδευση για να καλύψουμε το κενό”, δήλωσε η Chakraborty σε μία σχετιή ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει το εύρος των κροτώνων που παρατηρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες: υπάρχει ήδη 10πλάσια αύξηση στον αριθμό των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες από το 2006, σύμφωνα με τη Rebecca Smith, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ