Αθλητισμός: Η άσκηση αντοχής επηρεάζει διαφορετικά τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος σε άνδρες & γυναίκες [vid]


Oι μεγαλύτεροι σε ηλικία άντρες αθλητές θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων από ό,τι οι αθλήτριες παρόμοιας ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του UCL. Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της British Cardiovascular Society (BCS) στο Μάντσεστερ έδειξε ότι οι μεγαλύτεροι άνδρες αθλητές είχαν πιο άκαμπτη αορτή. Διαπιστώθηκε ότι η αγγειακή ηλικία της αορτής των ανδρών αθλητών ήταν σχεδόν 10 χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική τους ηλικία, ενώ οι αθλήτριες δεν παρουσίασαν συνολική διαφορά ηλικίας. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να αποτρέπουν τους ανθρώπους από την άσκηση, καθώς απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι βιολογικοί λόγοι που στηρίζουν αυτές τις διαφορές. Σημειώνουν επίσης ότι η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.

 

Ερευνητές από το UCL, το Barts Heart Center στο St Bartholomew’s Hospital και το St George’s Hospital μελέτησαν πάνω από 300 «master» αθλητές—ηλικίας άνω των 40 ετών που είχαν λάβει μέρος σε πάνω από 10 αγώνες αντοχής και είχαν ασκηθεί τακτικά για τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι μισοί από τους αθλητές ήταν άνδρες, ενώ οι άλλες μισές γυναίκες. Η κοόρτη αποτελούνταν κυρίως από δρομείς αποστάσεων, αλλά περιλάμβανε επίσης ποδηλάτες, κολυμβητές και κωπηλάτες. Οι μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη της ακαμψίας της αορτής του αθλητή – της μεγαλύτερης αρτηρίας στο ανθρώπινο σώμα, η οποία μεταφέρει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μακριά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα και τον εγκέφαλο. Ερευνητές από αυτή την ομάδα είχαν αναπτύξει στο παρελθόν μια μέθοδο υπολογισμού της αγγειακής ηλικίας, η οποία υπολογίζει την ηλικία των αρτηριών με βάση τη δυσκαμψία τους. Οι πιο δύσκαμπτες αρτηρίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών ασθενειών, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, σε μη αθλητές — αλλά ο αντίκτυπος στην καρδιαγγειακή υγεία των αθλητών δεν είναι γνωστός.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι για τους μεγαλύτερους άνδρες αθλητές, η αορτή τους ήταν πιο άκαμπτη και, κατά μέσο όρο, 9,6 χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική τους ηλικία. Ωστόσο, για τις αθλήτριες, η αγγειακή ηλικία της αορτής τους ήταν περίπου ίδια με τη χρονολογική τους ηλικία. Εξέτασαν επίσης την αγγειακή ηλικία διαφορετικών τμημάτων της αορτής και βρήκαν τη μεγαλύτερη διαφορά στην κατιούσα αορτή, η οποία είναι το τμήμα της αορτής που διατρέχει το στήθος. Για τους άνδρες αθλητές, ήταν κατά μέσο όρο 15 χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική τους ηλικία. Αλλά για τις αθλήτριες ήταν, κατά μέσο όρο, έξι χρόνια νεότερη.

Αν και η έρευνα δεν μπόρεσε να προσδιορίσει γιατί συμβαίνει αυτό, υποδηλώνει ότι η μακροχρόνια άσκηση αντοχής μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους άνδρες από τις γυναίκες.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ