Αντίστροφη μέτρηση για το πλαφόν στο ρεύμα


Ετοιμη είναι η τροπολογία για την εφαρμογή του έκτακτου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να την καταθέσει σύντομα στη Βουλή ως τροπολογία σε κάποια από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστεί και να ξεκινήσει η λειτουργία του προσωρινού καθεστώτος ελέγχου των τιμών του ρεύματος.

Πηγές θέλουν την τροπολογία να είναι γενικού περιεχομένου, θέτοντας το πλαίσιο της λειτουργίας του μηχανισμού. Αυτός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και θα έχει ανώτατο όριο εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουνίου 2023. Με την ψήφιση της τροπολογίας θα εκδοθούν οι αναγκαίες ρυθμιστικές αποφάσεις προκειμένου να εξειδικευτούν θέματα όπως το ύψος του πλαφόν που θα τίθεται στη χονδρεμπορική αγορά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με τον μηχανισμό και σε συνδυασμό και με επιδοτήσεις της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων να υποχωρήσει η τιμή της κιλοβατώρας στα 0,145 ευρώ. Σήμερα, με τις επιδοτήσεις, η τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα των 0,23 ευρώ, ενώ χωρίς αυτές διαμορφώνεται στα περίπου 0,33 με 0,35 ευρώ.

Οι προαναφερόμενες τιμές είναι σε μέσα επίπεδα και αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός παρέμβασης θα θέτει ανώτατα όρια αποζημίωσης στους ηλεκτροπαραγωγούς ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν στις μονάδες τους.

Στους σταθμούς φυσικού αερίου και λιγνίτη δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ανώτατη τιμή αποζημίωσης για το ρεύμα που πουλάνε στη χονδρεμπορική αγορά, αλλά αυτή θα διαμορφώνεται με διάφορες παραμέτρους. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των μονάδων φυσικού αερίου λαμβάνεται υπόψη η πορεία της τιμής του TTF και των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, καθώς και η αποδοτικότητα μιας παλιάς μονάδας φυσικού αερίου, η οποία κυμαίνεται στο 50%. Με τον τρόπο αυτόν η ανώτατη τιμή αποζημίωσης θα είναι περίπου στα 220-230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με αντίστοιχο τρόπο θα υπολογίζεται και το όριο αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων, χωρίς να λαμβάνεται βέβαια υπόψη η τιμή του TTF, αλλά τα δικαιώματα εκπομπών CO2.

Για τις ΑΠΕ το ανώτατο ύψος αποζημίωσης θα ορίζεται με συγκεκριμένη τιμή. Οι πληροφορίες μιλούν για τιμές πέριξ των 86 και 88 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τα υδροηλεκτρικά, με τον ίδιο τρόπο, θα οριστεί τιμή στα περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφώνεται κανονικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας με βάση τις προσφορές που δίνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Στη συνέχεια το Χρηματιστήριο θα παρακρατεί τα ποσά που προκύπτουν από τη διαφορά της ανώτατης τιμής αποζημίωσης των μονάδων και της χρηματιστηριακής τιμής. Το συγκεκριμένο ποσό θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο με τη σειρά του μαζί με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αποτελούν την πηγή της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ