Εξοικονόμηση ενέργειας: Live οι ανακοίνωσεις των μέτρων και των επιδοτήσεων


Τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας που αφορούν νοικοκυριά και φορείς του δημοσίου ανακοινώνουν Σκρέκας και Σκυλακάκης

Κίνητρα για τα νοικοκυριά αλλά και τους φορείς του δημόσιου τομέα που θα κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας ιδίως μέσω της χρήσης κλιματιστικών θα ανακοινώνουν ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το σχέδιο «επιχείρηση θερμοστάτης» προβλέπει μπόνους για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας αλλά και συστάσεις για χρήση κλιματιστικών στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Το μπόνους που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί θα προβλέπει αυξημένη επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στον λογαριασμό για τα νοικοκυριά και αυξημένη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για τους κρατικούς φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που θα ανακοινωθεί προβλέπει:

  • Περιορισμό στις καταναλώσεις οδικού φωτισμού και παρεμβάσεις για αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς
  • Υποχρεωτικό σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας όπου αυτό δεν είναι απαραίτητο
  • Ποινές για όσους παραβιάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις

Η μείωση στην κατανάλωση ρεύματος θα προκύπτει από τη σύγκριση των λογαριασμών ρεύματος της φετινής περιόδου με την αντίστοιχη περσινή, του 2021. Αν ο στόχος, μάλιστα, δεν επιτυγχάνεται, δεν αποκλείεται αντί για αύξηση της χρηματοδότησης στους κρατικούς φορείς να υπάρχει ως ποινή η μείωσή της.

Για την εφαρμογή του μέτρου, δε, το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει πλατφόρμα για την καταχώρηση των στοιχείων και των καταναλώσεων για κάθε δημόσιο κτήριο.

Ειδικά για τα νοικοκυριά οι ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα θα είναι σε επίπεδο συστάσεων για τους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, χωρίς, δηλαδή, ποινές, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθεί μπόνους μέσω αυξημένης επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατά τις εκτιμήσεις τον «δρόμο» προς μια τέτοια εξέλιξη φέρεται να ανοίγει η πλατφόρμα για την επιστροφή έως και 600 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει πληρωθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς για την τυχόν χορήγηση μιας τέτοιας επιδότησης θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός σύγκρισης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος όπως αυτός που περιγράφηκε παραπάνω για τα δημόσια κτήρια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ