Νέα μελέτη: Η έκθεση στα υπολείμματα καπνού βλάπτει το δέρμα


Το THS, του οποίου η νικοτίνη είναι κύριο συστατικό, δημιουργείται όταν ο εκπνεόμενος καπνός και ο καπνός που προέρχεται από την άκρη των καμένων τσιγάρων κατακάθεται σε επιφάνειες όπως ρούχα, μαλλιά, έπιπλα και αυτοκίνητα. Στην ουσία, αναφέρεται στα υπολείμματα που αφήνει πίσω του το κάπνισμα. Οι διαρροές ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι διαρροές ηλεκτρονικών υγρών που μπορεί να προκύψουν από προϊόντα ηλεκτρονικών τσιγάρων που διαρρέουν ή όταν καταναλωτές και πωλητές αναμειγνύουν ηλεκτρονικά υγρά για να επαναγεμίσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα ευρήματα της μελέτης εμφανίζονται στο Atmosphere. «Βρήκαμε ότι η δερματική επαφή με τη νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει την επούλωση των πληγών, να αυξήσει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του δέρματος λόγω μείωσης της ανοσολογικής απόκρισης και να προκαλέσει οξειδωτικό στρες στα κύτταρα του δέρματος», δήλωσε η Giovanna Pozuelos, διδάκτωρ του UC Riverside στην κυτταρική, μοριακή και αναπτυξιακή βιολογία.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το EpiDermTM, ένα τρισδιάστατο μοντέλο της ανθρώπινης επιδερμίδας και καλλιεργημένα ανθρώπινα κερατινοκύτταρα. Τα κερατινοκύτταρα είναι επιδερμικά κύτταρα που παράγουν κερατίνη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα μαλλιά και τα νύχια. Οι ερευνητές εξέθεσαν το EpiDermTM για 24 ώρες σε διαφορετικές συγκεντρώσεις νικοτίνης που συνήθως βρίσκονται σε περιβάλλοντα THS και διαρροές ηλεκτρονικών τσιγάρων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές προχώρησαν στον εντοπισμό διεργασιών και οδών που αλλοιώθηκαν από την έκθεση. Διερεύνησαν την επίδραση της νικοτίνης στα κυτταρικά οργανίδια, τα μιτοχόνδρια και τα υπεροξισώματα—οργανίδια που περιέχουν ένζυμα που εμπλέκονται σε πολλές μεταβολικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με την Pozuelos, τα πιο ευαίσθητα άτομα περιλαμβάνουν εκείνα με δερματικές παθήσεις, όπως έλκη που σχετίζονται με διαβήτη ή αρτηριακά έλκη.

«Η δερματική επαφή με υπολείμματα νικοτίνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επούλωση τραυμάτων τέτοιων δερματικών βλαβών και να αυξήσει την ευαισθησία σε παθογόνες δερματικές λοιμώξεις», σημείωσε. “Τα νήπια και τα βρέφη, που τείνουν να σέρνονται σε μολυσμένες επιφάνειες ή έχουν συχνή επαφή με εσωτερικές επιφάνειες, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε υψηλή δερματική έκθεση. Οι εργοδότες που εργάζονται σε περιβάλλοντα μολυσμένα με THS, όπως καζίνο όπου επιτρέπεται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να εκτεθούν για μήνες ή και χρόνια». Ευτυχώς, οι αλλαγές στα μιτοχόνδρια των ανθρώπινων κερατινοκυττάρων που εκτίθενται στη νικοτίνη για 24 ώρες είναι αναστρέψιμες. «Το δέρμα μπορεί να ανακάμψει με την αποφυγή της συνεχούς έκθεσης του σε περιβάλλοντα μολυσμένα με THS και τον σωστό χειρισμό του υγρού ηλεκτρονικών τσιγάρων», δήλωσε ο συγγραφέας Prue Talbot, καθηγητής κυτταρικής βιολογίας, σύμβουλος της Pozuelos στη μελέτη. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια σχετικά σύντομη έκθεση —24 ώρες στη μελέτη μας— είναι αρκετή για να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ